GerbereVeć tri godine zaredom, u dva cvjetnjaka , kombinirano sa stalnim zimzelenim, posadim dva grmića vrtnih gerbera. Bez obzira na ove vrućine, one cvjetaju i cvjetaju, u svakom grmiću istovremeno su barem tri otvorena cvijeta, a ponekad mi se čini kao da narastu preko noći. Cvjetovi su savršenstvo boja i oblika – ove godine su žute i blijedo ružičaste boje, a i inače su nježnih, pastelnih tonova od bijele, preko žute, narančaste, svih nijansi ružičaste do crvene.
Ova prekrasna mala biljka u tren oka vam osvježi cijeli cvjetnjak.
Vrtne gerbere - narančasteGerber (lat. Gerbera) je niskorastuća, grmolika biljka , visine 20-30 cm. Pripada porodici Asteraceae, a potječe iz toplih dijelova Afrike, Madagaskara i Azije. Ime je dobila prema biologu Traugottu Gerberu, a prvi put opisao ju je J. D. Hooker u časopisu Curtis Botanical Magazine davne 1889. godine.
Voli sunčana i topla mjesta i dobro podnosi vrućine. Listovi su duguljasti, valoviti, skupljeni u rozetu, sjajne zelene ili srebrnaste boje. Iz rozete na krupnim stapkama izlaze prekrasni cvjetovi. Preko noći cvjetovi se zatvaraju, da bi se sa prvim zrakama sunca opet otvorili. Ovaj tip gerbere nije pretjerano zahtjevan, potrebno je voditi računa da je tlo uvijek vlažno, povremeno dohranjivati biljku zbog obilne cvatnje i redovito odstranjivati ocvjetale dijelove kako bi biljka imala dovoljno snage i hrane za nove cvjetove. Može se saditi u gredice, kamenjare, cvjetnjake ili posude. Kao ukrasna biljka veoma je zahvalna jer cvate od polovice svibnja do listopada, odnosno do prvih mrazeva.
Cijelo ljeto neumorno će krasiti vašu terasu ili dvorište.
Gerbere se često uzgajaju i koriste kao rezano cvijeće, danas postoji mnogo kultivara koji se razlikuju po visini, od onih niskih od 20 cm pa do visokih od 50 cm. Većina kultivara koje danas poznajemo križanci su dviju vrsta, Gerbera jamesoni i Gerbera viridifolia, a poznati su pod nazivom Gerbera hybrida. Profesionalni uzgoj gerbera puno je zahtjevniji posao i traži dodatne investicije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here