Giros - miris i ukus GrčkeGiros je kombinacija mesa, sezonskih salata i pomfrita. Meso za giros najčešće je svinjsko ili pileće, ali može se i naći goveđe ili jagnjeće. Meso se seče na tanke šnicle koje se stavljaju u sos od začina, belog luka i maslinovog ulja. Potrebno je da meso odstoji najmanje 24 sata, pre nego što počne da se stavlja na vertikalnu šipku. Meso se stavlja na vertikalnu šipku tako da najdeblji delovi mesa budu na vrhu, a najtanji na dnu. Šipka se potom okreće u krug oko grejača koji vrše ravnomerno pečenje. Meso se peče sloj po sloj i kad je sloj pečen on se skida i servira u tortilju ili na tanjir. Samo meso ne moramo sami pripremati pošto u okviru franžiza postoji proizvodnja mesa, koja se bavi samo tim.
Kad je meso pečeno, skida se običnim ili električnim nožem. Najbolje bi bilo da je to električni nož da bi svi delovi bili ravnomerno isečeni. Giros majstor potom uzima masan papir na koji stavlja tortilju. U tortilju se prvo stavlja meso. Preko mesta se stavljaju prilozi.
Prilozi u girosu su pomfrit, sezonske salate, tzatziki salata. Sezonske salate su paradajz i luk koji su isečeni na kolutove. Ove dve salate su baš karakteristične u ishrani u Grčkoj jer sadrže lekovita svojstva. Tzatziki salata se stavlja preko mesa. Ona je kombinacija jogurta, krastavca, belog luka, i ponekad limunovog soka. Preko svega se stavlja pomfrit koji je svež i tek ispržen.
Giros majstor potom umotava tortilju za giros u oblik fišeka. Naš giros je spreman i ne moramo čekati sledeće letovanje da bi uživali u njegovim čarima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here