Gljivicne infekcije - kandida

Čuvena narodna izreka ‘Bolje sprečiti nego lečiti’, zaista ima smisla. Ako ste se nekad zapitali da li funkcioniše, odgovor je pozitivan, samo je treba što češće i u većini slučajeva primenjivati. Sve je tako jednostavno, posebno u prirodi, ali mi kao da smo se udaljili od toga, pa sve komplikujemo i sami sebi na taj način otežavamo stvari.
U današnje vreme, čovek, odnosno svaka druga osoba se susreće sa nekim oblikom bilo lakšeg bilo težeg oboljenja. Sve nam to ukazuje da nešto ne radimo pravilno ili ne na onaj način koji je jedini ispravan. Poput mnogih težih bolesti koje nas muče, danas se sve više srećemo, sa gljivičnim infekcijama, koje znaju poprilično biti mučne, posebno one koje se vezuju za žene i ženski rod.

Kandida – zašto je toliko nezgodna?

Kada su ženske, uslovno rečeno, bolesti u pitanju ili bolje reći muke, ona koja najviše opterećuje i muči žene, jeste kandida i infekcija pod nazivom kandidijaza koja je vrlo dosadna, a samim tim i nezgodna. Najčešće se javlja u samoj vagini i predelu oko nje. Već sa prvim simptomima poput pojačanog sekreta, nezgodnog svraba, neprijatnog mirisa, peckanja i još po nekih mogućih, trebalo bi otići u posetu svom ginekologu. Već pri pregledu, a posebno pri cervikalnom brisu, koji se uzima direktno iz vagine može se ustanoviti da li je i u kojoj meri kandida prisutna. Nakon toga, vaš ginekolog će vam dati potrebnu terapiju koja će vrlo brzo ukloniti neugodne simptome koje je izazvala kandida.

Kako zaustaviti kandidijazu

Kandida je inače normalan stanovnik svakog organizma, samo što postoje određeni uslovi kada može doći do njeog razmnožavanja i samim tim dovesti do gljivične infekcije kandidijazije koja je prouzrokovana samom kandidom. Važno je napomenuti da se ona vrlo brzo leči, samo je važno početi što pre sa njenom terapijom ili promenom ishrane, jer ishrana u mnogome doprinosi kako njenom širenju, tako i njenom umanjenom broju ili potpunom izlečenju.

Takođe je važno reći da se ona ne može preneti seksualnim putem i da nije jedna od polno prenosivih bolesti, ali u momentu kada se otkrije ili dođe do simptoma treba izbegavati odnos bez zaštite, ali i početi sa terapijom kako sebe, tako i partnera ukoliko i on primeti slične simptome. Pored vaginaleta, postoje i kreme za intimnu regiju koje ublažavaju simptome i dovode do potpunog izlečenja.

Ishranom do izlečenja kandide

Za izlečenje kandide ili pomoći pri ublažavanju simptoma,  ishrana je vrlo važna. Kako širenju gljivica pomaže mlečna sredina, treba izbegavati i potpuno izbaciti mlečne proizvode poput mleka,sira, ali i šećere, pa tako treba izbaciti iz ishrane u tom periodu lečenja u potpunosti sve vrste slatkiša, ali i voća koje je posebno bogato šećerom, kako bi se širenje kandide izbeglo.

Takođe treba voditi računa da veš koji se nosi bude od prirodnog materijala, pa tako treba izbegavati sintetički veš, ali i veš crne boje. Isto tako treba voditi računa o deterdžentu koji se koristi i obratiti pažnju na koji posebno vaše telo reaguje i da li uopšte reaguje. Naravno, ne zaboravite da je stres ključni faktor za nastanak svih oboljenja, pa tako i doprnosi razvijanju kandide, pa ga izbegavajte maksimalno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here