Gmazovi kao kućni ljubimciPoznato je da se određene bolesti mogu sa kućnih ljubimaca prenositi na ljude. Osim vlasnika pasa i mačaka, vlasnici gmazova također se mogu zaraziti nekim uzročnicima koji su zajednički njima i njihovim ljubimcima.
Razne vrste gmazova sve su zastupljenije kao kućni ljubimci, a jedan od najpopularnijih je svakako i iguana. Jedna od najčešćih bolesti koja se može sa kućnih ljubimaca – gmazova prenijeti na čovjeka je salmoneloza (zaraza salmonelom). Bolest je česta u slučaju ilegalnog uvoza takve životinje, pa je zato vrlo važno od kuda se ljubimac nabavlja.
Mnoge vrste gmazova mogu biti nositelji salmonele, a da sami istovremeno rijetko obole od salmoneloze. Naime, kod gmazova (i reptila) salmonela je normalan stanovnik u njihovom crijevu, izlučuje se fecesom i to može biti izvor zaraze za ljude. Kod gmazova nema klasičnih kliničkih znakova bolesti, već se salmonela može otkriti samo pretragom fecesa i krvi.
Zaraze se najčešće događaju kada su ljudi u kontaktu sa životinjom (maze nju), ili prilikom čišćenja terarija, diranja onečišćenih predmeta, …

Kako se zaštititi od salmoneloze?

Najučinkovitiji način je održavanje apsolutne higijene, što znači:

  • obavezno pranje ruku nakon svakog kontakta s ljubimcem
  • redovito čišćenje i održavanje terarija
  • redovito pranje ruku nakon diranja posuda za hranu i vodu ljubimca
  • posude za hranu i vodu od ljubimca držati daleko od mjesta gdje se priprema hrana za ljude
  • hranu za ljubimca pripremati odvojeno od hrane za ljude

Na ovaj način zaštititi ćete sebe i svojeg ljubimca, jer i gmazovi kao kućni ljubimci ako se ne drže u odgovarajućim uvjetima ili ako se zaraze kontaminiranom hranom (npr. nedovoljno termički obrađena piletina) mogu oboljeti od salmoneloze. Kod guštera i iguana salmonela je najčešći uzročnik proljeva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here