Goji plodObogatite svoj vrt, dvorište ili voćnjak nečim posebnim, a ujedno jako korisnim i atraktivnim – posadite “super voće” GOJI – bobičastu biljku porijeklom sa Himalaje i Tibeta, odavno poznatu i korištenu u tradicionalnoj kineskoj, tibetanskoj i indijskoj medicini, kojoj se pripisuje svojstvo “eliksira mladosti” te univerzalnog lijeka za bolesti cirkulacijskog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sustava.
Goji je drvenasta grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metra u visinu. Cvate od lipnja do rujna svijetlo lila cvjetovima. Plodovi su u obliku duguljastih bobica prekrasne narančasto crvene boje, duljine 1-2 cm, svaka bobica sadrži od 10 do 60 sjemenki, a zriju od početka kolovoza do listopada. Zbog brze oksidacije , bobice se ne ubiru, već se tresu sa grana i suše. Mogu se jesti i sirove, ali najčešće se u trgovinama kupuju suhe bobice koje okusom podsjećaju na grožđice, a mogu se nabaviti i u obliku čaja, soka, likera te kao dodatak vinima. Također se koriste kao dodatak jelima sa rižom, piletinom i svinjetinom, te kao dodatak salatama.
Zbog izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava, “zapadni svijet”, koji ih je otkrio zadnjih desetak godina, svrstao je goji bobice u supernamirnice, a nalaze se i na prvom mjestu američke ljestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – ljestvice koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. Učinak koji najviše zadivljuje, je upravo onaj antioksidativni, jer u osnovi procesa starenja , odumiranja tkiva, problema imunološkog sustava i nastanka karcinoma, leže oksidativni procesi. Da bi se ublažili i izbjegli ti procesi, dovoljno je kontinuirano dnevno unijeti 10-30 grama goji bobica u organizam.
Goji bobice komercijalno su poznate i kao “crveni dijamanti” zbog jarke narančasto crvene boje i bogatih antioksidativnih i terapeutskih svojstava, odnosno kao “sretne bobice” jer redovito konzumiranje u preporučenim količinama (10-30 grama dnevno) utječe na dobro raspoloženje, daje tijelu jakost, izdržljivost,vitalnost te doprinosi dugom i zdravom životu.
Evo,nas je svojim “čarobnim” svojstvima oduševila ova “super biljka,” koju smo slučajno pronašli u malom seoskom rasadniku i posadili u naše dvorište. Nadamo se da ćemo uskoro moći uživati u blagotvornim učincima njenih plodova, od kojih bih navela neke najvažnije:
– jačanje imunološkog sustava
– usporavanje procesa starenja
– snižavanje razine kolesterola
– snižavanje krvnog tlaka
– poboljšanje vida
– antikancerogeno djelovanje
– ublažavanje nuspojava zračenja i kemoterapije …
Ako možda u svojem vrtu ili dvorištu imate posađenu ovu “super voćku”, razmjena iskustva bi nas veselila.

7 KOMENTARI

  1. Zasadio sam Goji ove godine (2010-te) u prolječe. Fino ozelenilo a onda najednom počelo divlje rasti i puzati na sve strane. Polovicom kolovoza na dugim vrlo savitljivim granama pojavili su se blago ljubičasti cvijetići. Nigdje ne mogu pronaći kako se ta vočka uzgaja osim da se ne reže. Treba li to vezati i može li uopće u našim krajevima to sazrijeti?
    Svaka informacija dobro je došla!

    • I’m such a skeptic about whiegt loss’ products, but I am truly impressed by this product! Not only does it give you energy that lasts all day, but my skin looks amazing! I haven’t changed any of my workout routines or changed skin products so it must be the Acai Berry I have 3 young children, and this is the only thing that has given me enough stamina to last through the day! I have and still recommend at least trying Acai berry

  2. Ubrao prvi plod gojia dana 10.08.2011.!!!! Okus? Iskreni nikakav! Inače od dvije sadnice sadveć imam mnoštvo novih voćaka! Od savijenih grana akoje su došle u doticaj s tlom razvio se novi korjenov sustav slično jagodama. Kako nisam ništa orezivao sve izgleda ko đungla! U proljeće sam zavezao grane koju se razvile do 2 do 3m visine.Sad je sve puno cvjetiča i malih plodava. Uskoro će neki i sazrjeti! O okusu kad ih bude više.

  3. Postovani, posadio sam tri sadnice treba je prihranjivati i u proljece obrezati u proljece. Odsjecite na metar visine i okresite stabljiku do pola metra visine, a ostatak grana malo skratite da bi ojacali stablo. Rezultati slijede. Kod mene ih ima i ja planiram napraviti malu plantazu jer imam musterije za prodaju. Cijena susenog gojija je 80KM/KG. Ja cu ih ponuditi za 50KM/KG. Pozdrav

    • I love this Acai Berry Juice. It tastes great unilke others I have tried. I put a small glass full of it in the freezer and later its a really yummy treat like Italian ice. It also tastes great to drink out of the fridge.

  4. Ja sam prve dvije sadnice kupila u vrtnom centru u malom mjestu gdje živim (Šenkovec) , pa mislim da se mogu nabaviti u svim većim vrtnim centrima, Lijep pozdrav

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here