Gušter u hibernacijiŠtihajući vrt prije nepunih mjesec dana, naletio sam i na ovog gušterčića u stanju hibernacije, ovjekovječio ga na priloženim fotografijama i ponovo stavio natrag u zemlju da odspava svoj zimski san. Nadam se samo da mu time što sam ga pronašao, nisam ništa poremetio!
Hibernacija ili zimski san je stanje veoma usporenog metabolizma i niske tjelesne temperature pojedinih životinja tokom zime. U hibernatore spada većina ektotermnih životinja ali i mali broj sisavaca. Za vrijeme hibernacije puls se znatno uspori, ponekad na samo 5 do 10 otkucaja u minuti. Neki sisavci ne dišu kontinuirano odnosno imaju razdoblja u kojima ne dišu. Većina hibernatora prije zime skladišti hranu u svojim skrovištima (npr. vjeverice) ili rezervne masti u tijelu. Hladnokrvne životinje hiberniraju tamo gdje su vanjske temperature ispod nule. Medvjedi hiberniraju u svojim jazbinama sa tek malo sniženom tjelesnom temperaturom, lako se bude i ne smatraju se pravim hibernatorima, iako i za njih obično kažemo da spavaju zimski san.
Jež spava 3-4 mjeseca, neki puhovi 6-7 mjeseci, međutim kod svih se u toku hibernacije javljaju kratkotrajna budna razdoblja. Mogu se probuditi više puta tokom zime.
Međutim, životinje se ne smiju prečesto buditi, jer svako budno razdoblje troši rezerve energije, pa bi se moglo dogoditi da se u proljeće i ne probude.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here