Hemoroidi su bolest krvnih sudova koja je sve zastupljenija u savremenom društvu. Od ove jako neprijatne bolesti boluje preko polovine odrasle populacije, što je svrstava u najrasprostranjenije bolesti današnjice.
HemoroidiHemoroidi su ustvari proširene vene koje se nalaze u rektumu. Nalaze se tačno na arterijsko venskom šantu ( prolazu). Kada je taj prolaz neprekidno otvoren dolazi do povećanja venskog pritiska i pojave hemoroida. Oni su mali čvorići, i po tome gde se nalaze dele se na spoljašnje i unutrašnje. Po stepenu razvoja bolesti delimo ih na hemoroide prvog do četvrtog stadijuma.
Zašto nastaju
O razlozima nastanka ove bolesti postoji nekoliko teorija. Počevši od toga da uspravan hod čoveka dovodi do povećanja pritiska na venama, pa preko toga da nasledna slabost venskih zidova dovodi i do pojave hemoroidalne bolesti. Neki od uzroka nastanka su i povećana težina, nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća, začinjena i masna hrana.
Koji su simptomi?
Simptomi ove neprijatne bolesti se u startu ogledaju krvarenjem prilikom velike nužde. Krvarenje je u početku slabo i praćeno je svrabom, peckanjem i bolom. Kako se bolest razvija razvijaju se i simptomi, a krvarenje postaje sve izraženije tako da to obilno krvarenje najčešće i dovodi pacijenta kod lekara.
Načini lečenja
Lecenje hemoroida se može odvijati operativnim i nehirurškim metodama. Nehirurškim metodama se leče početni stadijumi bolesti, dok se kod razvijenijih stadijuma bolesti mora pribeći hirurškim metodama lečenja. U nehirurške metode spadaju korekcija ishrane, terapija mastima i medikamentima kao i sklerozantna terapija.
Hirurških metoda ima nekoliko, i primenjuju se u zavisnosti od stadijuma same bolesti, a najsavremenija metoda koja daje najbolje rezultate je operacija thd metodom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here