Higijena capicaUmivanje kunićaKunići su vrlo čiste životinjice, čak su čistije od mačaka. Nemaju nikakav miris koji bi ljudski nos mogao osjetiti. Veliki dio vremena provode u čišćenju svoga krzna, pa nije potrebno njihovo kupanje, tj. kupanje se nikako ne preporuča.
Linjaju se 4 puta na godinu, u pravilu svaka tri mjeseca, s time da je svako drugo linjanje izraženije. S obzirom na njihov probavni sustav (ne mogu probaviti dlake pa može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema), poželjno je u tim razdobljima četkati ih.
Umivanje se uglavnom odnosi na čišćenje nosića, brčića, uha, capica i svakako genitalija i to rade nakon što se najedu i svakako prije nego se spreme na spavanje. Tu su vrlo slični mačkama.
Što se tiče obavljanja nužde – tu isto nema velikih problema. Kunićima je urođeno da te potrebe obavljaju na jednom mjestu. Bitno je samo stvoriti im naviku. Obično izabiru kuteve gdje će vršiti nuždu i jednostavno ih je „dresirati“. Nemojte se zabrinuti ako kod mladog kunića niste toliko uspješni, jer stariji kunići brže uče od onih mladih, razigranih kunića. Ukoliko vam nuždu radi na nepredviđenom mjestu, razgovarajte s njim, pokažite da to nije u redu što je napravio i vidjeti ćete da slijedeći puta to više neće učiniti.
Kao stelja najbolje može poslužiti slama, no dobra je i piljevina, hoblovina i drugi otpaci od drveta (pazite: ne prašina i ne crnogorica). Nikako ne bih preporučila pijesak za mačke, jer kunići vole kopati po tome pa udisanje prašine može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Preporuke poznavatelja kunića su, da za obavljanje nužde imate posebnu posudu koju stavite u ili izvan kaveza, a koja ne mora biti velike veličine. Stavite je na mjestu koje njemu najviše odgovara – a to je mjesto gdje se prvi puta popiša. Posudu za nuždu možete čistiti po potrebi, no poželjno je svaki dan, jer s obzirom da su to vrlo čiste životinje početi će piškiti na drugim mjestima za inat.
Mokraća im je tamno narančaste boje i obično je neugodnog mirisa. Ukoliko se i vani „uneredi“, isto se može očistiti krpicom i mlakom vodom. Posebno želim naglasiti da kada vidite da je na piljevini crveno, nemojte paničariti – vaš ljubimac vjerojatno nije bolestan, već je pišalina na zraku i u doticaju sa piljevinom oksidirala pa je poprimila izgled crvenkaste boje koja asocira na krv. Pokušajte pratiti svoga ljubimca i ukoliko ga uspijete „uloviti“ da piški, pogledajte dal mu je prozirne do svijetlo narančaste boje – napominjem, to je uobičajeno za njega. Također je dobro znati da na boju i miris pišaline utječe hrana, pa tako ako ga hranite sa blitvom – pišalina će poprimiti smeđkasti izgled što je uobičajeno.
Izmet kunića su zapravo suhe kuglice koje su malo veće od zrna papra. Kada primijetite da se isti nalaze van kaveza i na određenim mjestima znajte – to nije zato da vas razljuti, već time obilježava svoj teritorij. Ti kakaći nemaju miris i ne ostavljaju nikakvog traga, a jednostavno ih možete ukloniti metlicom i lopaticom.
Neka vas ne iznenadi kada vidite svog ljubimca kako jede svoje „kuglice“ – to je normalna pojava, jer prilikom primarne probave ostaje i do 60% neiskorištenih vitamina, B – kompleks i neke bakterije koje su važne za njegovu pravilnu probavu. Naime, s obzirom da je njihov probavni proces vrlo kratak, često kunići jedu svoj izmet jer konzumiranjem nadoknađuju prvi puta „propušteno“. Najčešće se radi o mekšim „kuglicama“ koje su neugodnijeg mirisa od normalnih.
Postoje raznorazni trikovi kako svog miljenika možete naviknuti na obavljanje nužde za na to predviđenom mjesu. Jedan od jednostavnijih je da mu stavite malo sijena na piljevinu, jer u pravilu, kunići prilikom hranjenja obavljaju i nuždu. Također, ako primijetite da se „sprema“, a to ćete prepoznati po tome da diže repić – zapljesnite mu i pokažite mu pokretom da „to“ mora obaviti za na to predviđenom mjestu ili ga lagano potjerajte do mjesta, samo lagano kako to ne bi shvatio kao kaznu. Dapače, kad obavi nuždu – pohvalite ga i dajte mu neku poslasticu, odmah će shvatiti što ste mu htjeli reći i zapamtiti će to.
I za kraj – nemojte se ljutiti ako se tu i tamo i popiški na mjestu koje nije predviđeno za tu radnju. Uzmite krpu i vodu te laganim pokretom očistite mrlju. Vaš ljubimac će se približiti da vidi što radite – iskoristite situaciju da mu tepanjem objasnite da nije dobro napravio. Primijetiti ćete da vas sluša, te ukoliko sa zadnjim nogama lagano lupne ili vam se umiljato prišulja i legne kraj vas, znajte da vam želi reći da mu je žao i da se to vjerojatno više neće ponoviti. Ako se i ponovi, iz prve ruke vam mogu jamčiti, to je tako mala cijena za svu ljubav koju pruža vaša „beba“.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here