Zelena iguanaJeste li ikada razmišljali o gušteru kao kućnom ljubimcu? Iako zvuči pomalo neobično, to i nije tako rijedak slučaj.
Zelena iguana, s obzirom da je jedna od najmirnijih i najstaloženijih vrsta među gušterima, omiljeni je kućni ljubimac. Dolazi iz tropskih predjela južne i centralne Amerike, a naraste, ukoliko je dobro zbrinuta i hranjena, i do 2 metra. Životni vijek im je 10-15 godina.
Međutim, potencijalni vlasnik ipak se mora upitati je li takva životinja primjereni kućni ljubimac za njega. Naime, posjedovanje iguane kao kućnog ljubimca postavlja određene uvjete pred vlasnika, koji se prvenstveno odnose na prostor, temperaturu, vlagu, svjetlo … kojima se mora udovoljiti, ukoliko se želi imati zdravog i sretnog ljubimca u kući.
Prostor – terarij u kojem će živjeti iguana, s obzirom na njenu dužinu, mora biti barem dvostruko duži i trostruko viši od nje same, u unutrašnjosti moraju biti bambusove grane ili platforme na kojima se iguana sunča i odmara i po kojima se penje.
Temperatura – mora biti između 21 i 30 stupnjeva Celzijusa jer je to jako važno za urednu probavu iguane. Također mora postojati razlika između dnevne i noćne temperature od 10-15 stupnjeva Celzijusa.
Vlaga – potrebno je svakodnevno prskati terarij mlakom vodom.
Svjetlo – potrebna je neonska rasvjeta za cijeli terarij te posebna reflektorska svjetiljka s UV žaruljom za sunčanje iguane.
Prehrana – iguana je uglavnom biljojed, tako da 80% njene prehrane čini povrće, 10%
voće, a ostalo su druge namirnice (kuhana jaja, tijesto, kuhana riža, kruh). 2-3 puta tjedno daju se vitaminsko-mineralni dodaci prehrani, a svježa voda uvijek mora biti u terariju.
Socijalizacija – ako se odmalena pripitomi i navikne na svoje vlasnike, može se čak odazivati na ime, čuvati i slično. Agresivna može biti ako smatra da je ugrožen njen teritorij ili u sezoni parenja.
Pridržavate li se ovih uvjeta, vaša će iguana vjerojatno biti fit i zdrava, kao i naša iguana Ivka na slici.
Gmazovi kao kućni ljubimci

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here