VinoStara latinska poslovica kaže „IN VINO VERITAS“ ili „U vinu je istina“. Što je to čarobno u vinu što tjera na istinu? Samo vino je čarobno. Osjećaj koji vino daje čovjeku kod ispijanja nije osjećaj gašenja žeđi, nego osjećaj ugode.
O vinu bi se moglo pričati danima. Pregršt je pitanja i odgovora vezano na tematiku vina. Kako nastaje, kako se čuva, koje su vrste vina, u kakvim se čašama poslužuje pojedino vino, na kojoj se temperaturi poslužuje, uz koje jelo najbolje pašu pojedine vrste, te kako se vino reflektira na zdravlje čovjeka.
O vinu i oko vina isprepliću se razne teme. Tematikom vina bave se vinogradari, podrumari, enolozi, etnolozi, nutricionisti, turistički djelatnici i svećenici. Poznavanje vina danas je civilizacijska norma. Vino je svakako jedno od najstarijih i najpopularnijih alkoholnih pića. Ponukalo je razvoj jedne cijele znanstvene discipline, a to je enologija.
Postoji nekoliko podjela kada govorimo o vinu. Jedna je podjela prema boji – na bijela, crna i roze vina. Ovisno o procesu proizvodnje vina možemo podijeliti na negazirana i gazirana (pjenušava). Prema sadržaju neprovrelih šećera, vina se dijele na suha, polusuha, poluslatka i slatka. Postoji još čitav niz sitnih podjela, no laiku bi ove podjele bile sasvim dovoljne.
Poznatije sorte bijelih vina su: Graševina, Chardonnay, Moslavac, Muškat, Pinot bijeli, Pinot sivi, Pošip, Sauvignon, Silvanac zeleni, Traminac, Malvazija, Žilavka, te Žlahtina.
Poznatije crne sorte su: Babić, Cabernet sauvignon, Frankovka, Pinot crni, Plavac mali, Portugizac, Teran, Merlot i Zweigelt.
Više spoznaja o vinu i oko vina možete pratiti u slijedećim člancima.
IN VINO VERITAS 2 IN VINO VERITAS 3

2 KOMENTARI

  1. […] Vrlo je bitan elemenat i temperatura na kojoj se poslužuje vino. Ta se temperatura također razlikuje prema pojedinim vrstama vina. Pjenušava vina se poslužuju na temperaturi od 6 do 10°C. Bijela, suha, polusuha te mlada crna vina na 8 do 12°C, dok se puna, jaka, crna vina te specijalna i slatka poslužuju na čak 15 do 17°C. IN VINO VERITAS 1 […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here