Kušanje vinaNikakve kemijske analize ne mogu biti zamjena oku, nosu, jeziku i nepcu kod određivanja kvalitete vina. Čin kušanja vina i njegovog ocjenjivanja laicima djeluje nadprirodno i kao da je obavijen velom tajne. Jasno je da ocjenjivači moraju imati istančana osjetila i mnogo toga znati o vinima, no ako se malo upoznamo i pozabavimo tim pićem, te ako steknemo neka osnovna iskustva iz prakse i mi sami možemo biti svoji degustatori.
Degustiranje vina bi se moralo provoditi u gotovo idealnim uvjetima. Stolnjaci na kojima su čaše ne bi smjeli biti oprani u deterdžentu intenzivnog mirisa. U prostoriji u kojoj se degustira ne bi smjelo biti nekakvog namještaja ili podova koji bi svojim mirisom remetili atmosferu. Prostor bi trebao biti što veći, zidovi obojani mirnim bojama, vlažnost zraka oko 70% a temperatura oko 20°C. Trebao bi vladati potpuni mir kako se ne bi remetilo degustatore i odvraćalo njihovu pozornost od vina koje kušaju.
Degustacija vina i postupak organoleptičkog ocjenjivanja se provodi kroz nekoliko faza.
Prvo je ogledanje vina. Čaša se protrese, nagne pod kutom od oko 45° te se promatra disk vina (površina), bistrina (eventualno uočavanje sumaglice), intenzitet i nijansa boje te viskozitet.
Slijedeća je faza njušenja vina. Pomiriše se vino iz čaše prije nego što čašu zavrtimo. Ustanovi se intenzitet mirisa i njegova priroda. Potom se čaša zavrti i protrese kako bi se oslobodili svi aromatični sastojci vina. Pomiriše se vino povrh čaše, a onda se malo gurne nos u čašu i ponovo pomiriše.
Završna je faza degustacije kušanje vina. Uzme se malo vina u usta, potisne ga se naginjanjem glave nazad prema grlu, te se ne proguta nego se njime oplahne jezik, nepce i usna šupljina i vrati nazad prema ustima. U tom se trenutku treba iskoristiti moment da se udahne i „vinu izvuče dušu“. Tako se razbije njegova kompaktnost i onda se uhvate sve njegove bitne karakteristike. Uočava se mjesto prvog pojavljivanja osjeta kiselog, slatkog, gorkog, uočava trpkost, temperatura, snaga bockanja i dr.
Nakon svih ovih postupaka daje se završno mišljenje i konačna ocjena pa prema njima vina onda mogu dobiti pismeno priznanje, brončanu, srebrnu ili zlatnu medalju, a ona najkvalitetnija mogu biti šampioni kategorije.
Dobro je spomenuti da se kod degustacije najprije kušaju bijela vina, zatim roze, pa crna. Kod bijelih se vina počinje sa suhim, kiselijim vinima, pa se prelazi na polusuha i snažnija vina te ona s određenim ostatkom neprovrelog šećera. Isto tako se prvo kušaju mlada vina, pa se onda ide prema starijima.

1 KOMENTAR

  1. Čitajući Vaše članke o vinima i umjetnosti kušanja i pijenja vina opleminio sam svoje znanje te spoznaje obilato koristim u svim prilikama uz čašicu. Osjećam se bogatijim na čemu Vam hvala!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here