Internet oglašavanje, zašto ga platitiPosjedovanje vlastite tvrtke može biti neodoljivo, uzbudljivo i stresno u isto vrijeme! Uz toliko obaveza koje donosi imanje vlastitog obrta, želite se uključiti i u marketing i oglašavanje koje je dokazano i učinkovito, a ne gubiti vrijeme s kampanjama koje vašem poslu neće donijeti nikakvu korist.
Napravili ste svoju web stranicu na internetu. Uzbuđeni ste i spremni otvoriti virtualna vrata milijunima korisnika interneta. Stavili ste svoj virtualni “dobrodošli” tepih i spremni ste za akciju. No umjesto da sjedite i gledate kako korisnici grabe vaše proizvode, skoro da ni nemate prometa. Tražite na internetu razlog zašto i svaki savjet vodi tome da trebate imati marketinški plan.
Ne brinite! Takve situacije su nešto kroz što svaki poduzetnik i webmaster prolazi i očekivano je. U ovom članku nećemo vam objašnjavati kako napraviti marketinški plan, već što bi on trebao uključivati sa naglaskom na jedan oblik internet oglašavanja – poslovne imenike.
Svaki dan, potrošači koriste internet kako bi pronašli savjet ili recenziju prije kupnje, a većinu savjeta dobiju iz lokalnih poslovnih imenika kao što su Google Local, Winko i mnogi drugi… Ako vaša tvrtka nije izlistana u poslovnim imenicima, propuštate veliku priliku.
Kada traže proizvod ili tvrtku, 8 od 10 korisnika će koristiti poslovni imenik (internet verzija žutih stranica). Istraživanje je dokazalo da korisnici koji koriste poslovni imenik, od njih 10, čak 8 završi kupnjom nekog proizvoda ili namjerom za kupnju. Poslovni imenik je popularan oblik ciljanog oglašavanja jer korisnicima daje određenu uslugu/informaciju koju zapravo i traže, a sve što trebate napraviti je ispuniti obrazac ili kontaktirati osobu zaduženu za održavanje poslovnog imenika, učiniti vaš oglas privlačnim ciljanim kupcima i to je to.
Mali poduzetnik – da li mi se isplati?
Dakako. Izlistanje u poslovnim imenicima se uvelike isplati kako velikim poduzetnicima, tako i malim. Održavanje svog profila donosi povrat investicije u posjetama i na kraju krajeva, rezultira kupnjom vašeg proizvoda. Studija je pokazala da 97% potrošača istražuje proizvod online poslovanje, gledajući prosječno 7 različitih web stranica sa recenzijama, uključujući i poslovne imenike, prije donošenja odluke o kupnji. Ključna stvar marketinga je da razmišljate kao i potrošač. Ako korisnik vidi ime vaše tvrtke na više mjesta, smatrat će vas profesionalnijim i kvalitetnijim i time imati više povjerenja u vaš proizvod ili uslugu što automatski povećava vašu prodaju.
Kategorizacija
Jedna od vrlo bitnih stavki kada su u pitanju poslovni imenici je ispravna kategorizacija. Korisnik koji pretražuje poslovne imenike točno zna što želi pronaći i prvo će kliknuti na određenu kategoriju u kojoj bi se tvrtka trebala nalaziti. Ako se dogodi da se, recimo, bavite prodajom drvene stolarije, a profil vaše tvrtke se nalazi u kategoriji “interijeri”, jasno vam je da od toga nećete imati koristi jer vas potencijalni kupac neće nikad pronaći. Isto vrijedi i za ostale kategorije, vrlo je važno biti na pravom mjestu u pravoj kategoriji.
Još jedna od važnih stavki je odabir lokaliziranih/regionalnih poslovnih imenika čime dodatno povećavate vjerojatnost da će korisnik pronaći vašu tvrtku.
Gdje pronaći poslovne imenike?
Poslovni imenici su vrlo popularni danas i vrlo lako ćete naći najpopularnije jednostavnom pretragom u vašoj tražilici ključnom riječi “poslovni imenik”. Vidjet ćete da ih je mnogo stoga imajte na umu da obično nije učinkovito imati profil tvrtke doslovno u svakom od njih. Da bi vas se shvatilo ozbiljno potrebno je odabrati one prave, od kojih možete dobiti najviše koristi i posjeta. Odaberite one koji su relevantni za vaš obrt ili usluge koje nudite, lokalne poslovne imenike te one koji imaju najviše posjeta. Ovdje imate najviše šanse da vas korisnici nađu. Zatim, ovisno o vašem proračunu i financijskim mogućnostima razmislite o općim imenicima, poput žutih stranica. Potražite mogućnost oglašavanja u poslovnom dijelu lokalnih novina ili relevantne udruge.
Može li izlistanje u poslovnom imeniku povećati moj web promet?
Ne samo da će vam se ulaganje u izlistanje u poslovnom imeniku isplatiti nego ćete se pojavljivati više u rezultatima pretraživanja za određene ključne riječi. Poslovni imenik veće kvalitete, kao što je Winko, Google vidi kao autoritativan te automatski daje autoritet i vašoj web stranici. Kada ga pretraživač bude vidio kao autoritativnu web stranicu rangirat će ga više u rezultatima pretraživanja i na taj način isto donositi posjetu na vašu web stranicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here