Internet oglašavanjeInternet već godinama beleži najbrži rast kao medijum za oglašavanje i prema najnovijim izveštajima se očekuje da će preteći tradicionalnu televiziju do 2020. godine.
ZenithOptimedia je predstavio najnoviji izveštaj prema kome je ukupna potrošnja na internet oglašavanje već sada dominantna u odnosu na druge medijume u 7 država: Australiji, Kanadi, Danskoj, Holandiji, Norveškoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. A do 2017. očekuje se da postane dominantan u još 5 država: Kini, Finskoj, Nemačkoj, Irskoj i Novom Zelandu. Primetićete da su sve ovo visoko razvijene države. Ovih 12 država čine 28% ukupne svetske potrošnje na oglašavanje uzimajući sve medijume u obzir.
Glavna zaslugu za ovoliku potrošnju ima pre svega Google AdWords platforma za oglašavanje, koja Google-u donosi prihod koji se meri u milijardama dolara godišnje (18,1 milijardi dolara samo u poslednjem kvartalu 2014. godine). Naravno tu su i Facebook oglasi koji takođe donose prihod koji se meri u milijardama dolara. Ova dva velikana nisu jedini zaslužni za veliki napredak online marketinga, ali svakako su najznačajniji.
“Internet se brzo probija ka dominantan medijum za oglašavanje, i prema sadašnjim trendovima zameniće televiziju na prvom mestu do kraja ove decenije.” rekao je Stiv Kink, CEO u ZenithOptimediji.
Mobilni uređaji su naravno glavni krivci za ovakvo povećanje udela interneta u zbirnim troškovima svih medija za marketing. Očekuje se da se globalni udeo mobilnog marketinga kada je u pitanju potrošnja udvostruči do 2020. sa 5.1 na 12.9 procenata, učestvujući sa 70% u ukupnom povećanju ulaganja u marketing u narednih 5 godina.
U 2014. godini televizija je zadržala dominantnu poziciju sa udelom od 39% ukupne potrošnje na oglašavanje. Očekuje se da će potrošnja na televizijsko oglašavanje rasti 2% godišnje sve do 2017. godine. Ali se takođe očekuje da će ukupan udeo potrošnje na televizijsko oglašavanje pasti na 36.8% do 2017. godine, pošto će oglašivači premeštati budžet na online video oglase (YouTube).
Iako je trenutno udeo online video oglasa i dalje relativno mali (2.1%), očekuje se da će do 2017. porasti na 4.1%. Online video oglasi zabeležili su najbrži rast u 2014. godini, brže od bilo koje druge kategorije ili podkategorije (33% godišnje). Social media (Facebook oglasi) zabeležili su rast od 25% u 2014. godini, a plaćena pretraga (Google AdWords Search) 12%.
“Vreme koje korisnici interneta provode gledajući video sadržaj online na svojim laptopovima, tabletima i pametnim telefonima se rapidno povećava, i upravo zbog toga oglašivači sve više usmeravaju svoj budžet za oglašavanje online.” kaže King i dodaje “Sve veći broj uređaja koji imaju pristup internetu kao i nove napredne tehnologije pružaju oglašivačima sve više mogućnosti da komuniciraju sa svojim potrošačima, uče od njih i dobiju povratne informacije. I sve to efikasnije nego ikada ranije.”
Do 2017. potrošnja na oglašavanje putem interneta će se značajno približiti potrošnji za televizijske reklame. Pretpostavlja se da će se razlika smanjiti na samo 4%, sa 11% koliko iznosi ove godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here