Iris (perunika)Na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Izložbi cvijeća Japan Flora 2000.godine iris je proglašen hrvatskim nacionalnim cvijetom, čime se Hrvatska pridružila zemljama koje na ovaj način slave svoja prirodna bogatstva.
Hrvatski naziv za iris je perunika, a dolazi od naziva staroslavenskog boga groma Peruna i njegove žene boginje Perunike, dok latinski naziv iris dolazi od naziva starogrčke božice duge Iride, koja je kao glasnica bogova dugom šarala s visina prenoseći poruke na zemlju. Vjerovalo se da tamo gdje duga dotakne tlo ili grom udari u zemlju, izraste iris (perunika) i to svaki puta vjerojatno druge boje. U starom Egiptu perunika je predstavljala kraljevski i božanski simbol moći i uzvišenosti, a zbog ljepote i raznolikosti boja i oblika cvjetova još je zovu i “orhideja sjevera”.
Kod nas postoje brojne vrste perunika koje rastu samoniklo po kršastim stijenama jadranske obale, a neke od njih su ujedno i endemi naše flore – ne nalaze se ni na jednom drugom staništu na svijetu. To su hrvatska perunika (Iris croatica), patuljasta jadranska perunika (Iris adriatica), ilirska perunika (Iris illyrica) i jadranska ili blijeda perunika (Iris pseudopallida).
Rod perunika danas broji oko 300 vrsta trajnica, a uzgajaju se najviše za ukras zbog prekrasnih boja i oblika cvjetova. U Hrvatskoj raste oko 12 samoniklih vrsta, kojima pripadaju i prethodno navedeni endemi.
Iris (perunika) je biljka koja pripada porodici Iridaceae, zajedno s rodovima gladiola (Gladiolus) i šafrana (Crocus). Iz valjkastog, puzavog i trajnog podanka rastu uski, uspravni i sabljasti listovi. Cvjetna stabljika može narasti do 1,5 m visine i obično ima dva do tri cvijeta, a cvjetovi se sastoje iz 6 u 2 reda poredanih cvjetnih listova od kojih je vanjski svinut a unutarnji uspravan. Cvjetni listovi su najčešće plave boje sa žutim ili bjelkastim mrljama i prevučeni ljubičastim žilicama. Osnovna podjela: Iris Pseudacorus – vodena perunika koja cvate žutim cvjetovima, Iris Ensata – japanska koja ima plave, bijele i ružičaste cvjetove, Iris Germanica – njemačka i Iris Sibirica – azijska.
Pojedine vrste perunike upotrebljavaju se i u farmaciji te izradi parfema. U ljekovite svrhe u listopadu se iskapa podanak koji sadrži eterično ulje, dosta smole, tanin i glikozid iridin. Podanak perunike su nekada Indijanci koristili kao lijek protiv vodene bolesti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here