Pauza na posluZakonom o radu propisano je da djelatnik u tijeku radnog vremena ima pravo na minimalno 30 minuta pauze ako je propisano radno vrijeme 8 sati. Da li ste od onih koji uzimate pravo na tih 30 minuta pauze ili ih preskačete?
Ako ste nalazite u skupini koja preskače pauzu, znajte da ste jedan od četiriju zaposlenika koji ugrožavaju svoje zdravlje radeći cijeli dan bez pauze. Naime, britansko istraživanje pokazuje da nekorištenje pauze za vrijeme radnog vremena dovodi do rizika od većih zdravstvenih problema uključujući bol u leđima, pretilost, srčane bolesti i depresiju.
Više od 3000 ispitanika u anketi reklo je da odlazi na posao iako se osjeća bolesno ili su pod jakim stresom. Četvrtina ispitanih uopće ne odlazi na pauzu na ručak. Glavni razlog pretjeranog rada je taj što ih poslodavci zasipaju poslovnim zadacima. Obratite pažnju na vašu produktivnost. Dokazano je da koncentracija pada sa duljinom rada, a samim time i efekat realizacije.
Uzmite predah, jer zdravstveni stručnjaci upozoravaju da prekovremeni rad i sjedenje za stolom bez pauze predstavlja ozbiljan rizik za naše zdravlje. Polovica ispitanika to zna i smatra da su tjelesni bolovi koje već osjećaju posljedica nepravilnih položaja tijekom sjedenja ili stajanja na poslu, dok je 41% njih reklo da im tjelesnu bol produbljuje stres povezan s poslom.
Vodite računa o sebi i svojem zdravlju, osluškujte tijelo i nikako ne dozvolite da posao utječe negativno na vas i vaše zdravlje. Uzmite pola sata u tijeku posla samo za sebe. Protegnite se i uzmite lagan obrok. Vidjet ćete da će vam tijelo vratiti dobrotom, te nećete osjećati nikakve bolove!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here