Iveco Daily - kratka istorija slavnog vozilaIveco Daily je bez mnogo dvoumljenja, najizdržljivije dostavno vozilo koje se može kupiti u Evropi. To je jedini van u ponudi Iveco kompanije, specijalizovane za proizvodnju terenaca i ne samo zbog toga, slobodni smo reći da je Daily nalik kamionu smanjenom na veličinu dostavnog vozila. Ovaj van je dosta izdržljiviji od svojih suparnika, a jedna od karakteristika koja ga izdvaja od konkurencije jeste i šasija konfiguracije poput one koju Iveco koristi kod svojih kamiona.
Ovo vozilo ima veliku i slavnu istoriju, koja počinje 1978. Prva generacija Iveco Daily vana proizvodila se do 1990. godine i to u dva modela, Daily 35 nosivosti 3,5 tona i Daily 50, nosivosti 5 tona. Daily 50 je imao zapreminu od 17 m³. 1985. godine, Kompanija je predstavila model sa turbo dizel motorom pod nazivom Turbo Daily. Ovaj model se prodavao i sa oznakom Alfa Romea, kao model Alfa Romeo AR8, a u našoj zemlji su se proizvodili modeli Zastava Rival i Zastava Turbo Rival.
Iveco Daily - kratka istorija slavnog vozila Druga generacija čuvenog vana, proizvodila se od 1990. do 2000. godine. Ovaj model imao je novi SOFIM motor od 2,5 litara. 1996. godine, model je dobio nekoliko novih dizel motora od 2,8 litara i nekoliko novih modela, poput mini busa, kamioneta i specijalnih vozila za policiju, vojsku i sanitet. U ponudi se našao i model sa pogonom na sva četiri točka.
Treća generacija se proizvodila od 2000. do 2006. Prve uočljive izmene u odnosu na prethodnike bili su farovi, koji su postali tanji i izduženiji.Bitnije izmene načinjene su na polju motora. Model Turbo Daily je povučen iz proizvodnje jer je ovaj tip motora zamenio novi motor Unijet tehnologije. Takođe, predstavljena su dva nova modela, Agile sa direktnim ubrizgavanjem i CNG sa motorom na prirodni gas. Na samom početku, već 2000. godine, Iveco Daily je proglašen za automobil godine u klasi dostavnih vozila.
Četvrta generacija modela Daily, proizvodila se od 2006. do 2011. godine. Ovaj model dizajnirao je slavni Đorđeto Đuđiaro, jedan od najslavnijih dizajnera automobila na svetu. Pored ostalih, za nas je naročito zanimljiv i po tome što je dizajnirao čuvene Zastavine modele, Yugo Koral i Yugo Florida.
Četvrta generacija proizvodila se kao van, kombi, mini bus i kamionet. Velika popularnost ekoloških motora dovela je do komercijalizacije modela Eco Daily. Nakon četvrte generacije, svega tri godine proizvodila se i peta generacija modela, popularno nazvana „Supermen“, ali je ubrzo zamenjena novom, šestom generacijom novog Iveco Daily-ja koja je predstavljena 2014. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here