preuzimanje-odgovornosti-i-inicijativePojam koji se ponekad stavlja nasuprot profesionalnosti je osobnost, u smislu da se određene karakterne osobine trebaju zatomiti u korist boljeg funkcioniranja na poslu. To je samo djelomično točno jer različiti poslovi zahtijevaju različite osobine. Pri prilagodbi se ne trebaju raditi radikalne promjene vašeg karaktera – pronađite ono što vam najviše odgovara i ne skrivajte se iza lažnog dojma. Uzmite u obzir i to kako vjerojatno nećete dobro obavljati, ili bar iole uživati u poslu koji zahtijeva karakterne osobine koje ne posjedujete. Primjerice, ako ste povučeni i neskloni komunikaciji s nepoznatima, teško ćete uspjeti kvalitetno obavljati posao koji uključuje velik broj međuljudskih kontakata.

Na samom radnom mjestu, vodite se nekolicinom jednostavnih principa:

– Upoznaje običaje radne okoline u kojoj ste se zatekli
– Izbjegavajte kršenje malih, nepisanih pravila najčešće vezanih uz svakodnevni život ureda
– Budite pristojni i prijateljski nastrojeni prema svima, neovisno o njihovom položaju u poslovnoj hijerarhiji
– Nemojte “gušiti” svoju osobnost – ona će kad-tad izići na površinu, stoga se ponašajte prirodno
Vaša osobnost može biti vaša najveća prednost – ako ste novi zaposlenik, vaša svježa perspektiva bit će cijenjena među vašim kolegama, sve dok svoje stavove argumentirate, iskazujete ih profesionalno i poštujete neistomišljenike. Potrebno je imati određenu dozu dobrog ukusa i naći adekvatan način za izražavanje vaših ideja, bez da istovremeno zvučite kao iritantni sveznalica. Budite spremni na to kako ćete se kad-tad naći na udaru kritike. Kritika je sastavni dio posla, a način na koji reagirate na nju pomoći će vašim suradnicima da kreiraju mišljenje o vama. Naravno, ako pravilno reagirate čak i u takvoj situaciji možete profitirati.
Kako izgraditi ugled?
Potrebno je izgraditi određeni ugled – prizmu kroz koju će vas okolina promatrati i u skladu s njom percipirati. Razmislite o vašim najvećim karakternim vrlinama, sposobnostima i o onome po čemu se razlikujte od ostalih. Dobri ste u rješavanju problema? Izvrstan ste govornik i motivator? Nastojte istaknuti i njegovati te osobine, kako bi ih i vaša okolina primijetila. Nakon nekog vremena, stvorit ćete svojevrsni brend od vašeg karaktera, jer će vaše vrline biti prihvaćene i prepoznate na radnom mjestu. Vaši kolege će se vama obraćati za pomoć kad naiđu na problem, koji biste vi, po njihovoj procjeni, mogli riješiti. Stvaranje kvalitetnih međuljudskih odnosa uvijek je poželjno.
Ipak, ukoliko vaš željeni ugled nema pokriće, ubrzo ćete dobiti status šarlatana. Znači, dobro pripazite na čemu gradite ugled i zapamtite kako neke sposobnosti ipak morate posjedovati.
Profesionalnost
Značajke profesionalnosti su pouzdanost, obavljanje postavljenog zadatka te beskrajan trud i rad. U slučaju poteškoća, nemojte koristite izlike. Umjesto toga fokusirajte se na pronalazak rješenja. Održite vaš integritet, pokažite iskrenost i odgovornost. Nemojte “poletjeti” u nebesa, čak i ako dobro radite svoj posao. Ostanite prizemni i pokažite kako ste voljni učiti od drugih. Važan je i pojam samokontrole – ne dozvolite si neprimjerene emocionalne reakcije i ne vucite nepromišljene poteze.
Profesionalnost nakon određenog vremena donosi velike rezultate i pomak u odnosu vaših kolega prema vama te podiže vašu učinkovitost, a već smo zaključili kako ona ne znači potpuno zatomljavanje vaše osobnosti. Jednom kad analizirate svoj karakter i odredite vlastite kvalitete, razmislite kako biste ih mogli iskoristiti i prilagoditi se normama poslovnog svijeta.
 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here