JagodeJagoda je najomiljenije bobičasto i najranije proljetno voće. Jagoda je biljka iz porodice ruža. Donji listovi biljke sastavljeni su od 3 liske, cvjetovi su bijeli i od njih se razvija zbirni plod (jagoda), koji na mesnatom cvjetištu nosi brojne oraščiće.
Uz vrtne jagode – mjesečarke postoji više uzgojenih vrsta, a posebno slatke i aromatične, iako nešto sitnijeg ploda, su šumske jagode.
S obzirom da se može saditi i na vrlo maloj površini, zbog ukusnog ploda ali i ljepote cvijeta, jagoda je ukras mnogih vrtova, ali i balkona. Osim vrtova, ljubimica je djece (male, ali i one malo starije), kuhara, raznih umjetnika ali i izvor prihoda za neka domaćinstva.
Prednosti jagoda
Jagoda je izvrstan izvor vitamina C, sadrži i kalij, kalcij, nešto željeza i vitamina E, a istovremeno ima malo kalorija (šećer koji sadrži brzo se pretvara u energiju). Npr. obrok od 100 gr jagoda sadrži samo 27 kalorija.
Jagodi se također pripisuju ljekovita svojstva, pa se u tradicionalnoj medicini koristi za pročišćavanje probavnog sustava, uklanjanje bubrežnih kamenaca i ublažavanje bolova u zglobovima. Smatra se da jagode djeluju kao blagi tonik na jetru i da imaju antibakterijski učinak. Konzumiranje jagoda koje obiluju vitaminom C poslije povrća bogatog željezom, pospješuje apsorpciju željeza u organizam.
Bobičasto voće se inače svrstava u funkcionalnu hranu zbog flavonoida koji djeluju kao antioksidansi i ostalih nutrijenata koje sadrže.
Nedostaci jagoda
Kod nekih ljudi mogu izazvati alergijske reakcije, pa dobiju osip koji svrbi, tzv. urtikariju. Osip je posljedica prekomjerne proizvodnje
histamina u organizmu, za koji se smatra da je uzrokovaa nekom tvari u voću. Drugo mišljenje je da su alergijske reakcije vjerojatnije ako plod nije sazrio na stabljici.
Osobe koje ne podnose aspirin trebale bi izbjegavati jagode jer sadrže
tvari pod imenom salicilati (od salicilne kiseline proizvodi se aspirin).
Također, osobe koje pate od kolitisa trebale bi izbjegavati jagode jer njihove sjemenke mogu nadražiti želudac.
Ipak, uzevši u obzir i prednosti i nedostatke, jagode su omiljeno voće kojem je teško odoljeti, bilo da se konzumiraju svježe ili kao sastojak mnogobrojnih poslastica.
Sladoled na štapiću od jagoda

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here