Jedan svijet, jedan dom, jedno srce“Jedan svijet, jedan dom, jedno srce” tema je kojom se ove godine na dan 29. rujna obilježava Svjetski dan srca.
Svjetski dan srca 2012. u Hrvatskoj se obilježava u 25 gradova, a na poziv Svjetske kardiološke federacije. Organizatori su Zaklada „Hrvatska kuća srca”, Hrvatsko kardiološko društvo, Kardiološke medicinskeh sestre i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Postoji uvriježeno mišljenje da od srčanih bolesti pretežno umiru samo muškarci i osobe starije životne dobi, što nije točno, jer podjednako pobolijevaju i žene, što potvrđuju i statistike: od 24.841 osobe koje su u prošloj godini u Hrvatskoj umrle od posljedica srčanožilnih bolesti, 14.319 su bile žene. Ugrožene su i mlade osobe i djeca kojima je, uz žene, ovogodišnje obilježavanje i posvećeno, pa se pozivaju mladi da poduzmu potrebne korake kako bi unaprijedili zdravlje svog srca.
Koji su to koraci?
Prvenstveno voditi računa o zdravoj prehrani, jer mladi su često izloženi brzoj i nezdravoj prehrani, redovito se baviti nekom tjelesnom aktivnošću i okaniti se pušenja. To su rizični čimbenici koji dovode do razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kod djece je prisutan i emocionalan faktor u slučaju kada se razbole članovi njihove uže obitelji. A današnje društvo upravo “tjera” svoje članove na nezdravi, sjedilački način života.
Zdravlje je odgovornost pojedinca, ali i cijelog društva, stoga se poziva cijelo društvo – političke elite, predstavnici školstva, zdravstva, kulture, gospodarstva i medija da pomognu djeci i osiguraju im bolje uvjete za život u cilju smanjenja rizičnih čimbenika za razvoj srčanih bolesti, a time i smanjenja broja smrtnih slučajeva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here