Cvjetovi tikvicaPoznato je da tikvice cvatu prekrasnim zlatnožutim cvjetovima koje treba redoviti podrezivati, kako bi se ubrzao njihov rast. Manje poznato, barem meni, bilo je da tikvice imaju muške i ženske cvjetove koji su jestivi.
To sam saznala tek kada smo ih uzgojili u vlastitom vrtu. Jestivi su i muški i ženski cvjetovi, ali se uglavnom režu muški cvjetovi, jer odrežemo li ženski cvijet, tikvica neće imati plod.
Muški i ženski cvjetovi razlikuju se po tome što se iza latica ženskog cvijeta nalazi mali plod tikvice, a iza muškog samo peteljka. U unutrašnjosti ženskog cvijeta nalazi se i izrazito nabubreni tučak. U cvjetove tikvica rado zalaze pčele i ostali kukci, pa ih je prije upotrebe potrebno pažljivo očistiti ( npr. kratko potopiti u hladnu vodu ili staviti na tamno mjesto pa će eventualni “posjetitelj” sam izaći na svjetlo).
Smatra se da ideja o jestivim cvjetovima tikvica potječe od nekog francuskog profesionalnog kuhara koji je, u potrazi za uvijek novim i zanimljivim jelima, odlučio spremiti cvjetove tikvica.
Tako se danas cvjetovi tikvica mogu pronaći na tržnicama Francuske i Italije, a pohani, punjeni ili kao sastojak u rižotu priznata su gurmanska poslastica.
Punjeni cvjetovi tikvica

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here