Kada kašnjenje zaboliŠta se dešava ukoliko ne reagujemo na bol na vreme?
Nigde to nije očiglednije kao u slučajevima stomatoloških problema, zuba i desni, upala usne duplje i situacija u kojima dolazi do nadraživanja nervnih završetaka i bola koji parališe čitavo naše telo. Ali u čemu je problem zapravo?

Taj bol ne nastaje odjednom i iznenada. To je bol koji tinja, koji najpre iskrsne na neki nadražaj (hladno, slatko recimo), a mi ga nekako pretrpimo i kažemo sebi nije ništa. Trenutak kada se obratimo stomatologu i zapravo odemo u stomatološku ordinaciju je najčešće onaj u kojem stvari postaju urgentne.

Nisu samo karijes i drugi upalni procesi vezani za sam zdrav zub oni koji nas dovode do ruba izdržljivosti.
Ispadanje starih plombi i izloženost zuba spoljašnjim uticajima, zatim nadraženost gleđi, pa i fizičke povrede sve same za sebe predstavljaju zone potencijalnog bola.
Još jedan aspekt stomatologije se pojavljuje koji neretko stvara ogromne neprijatnosti i probleme, kako fizičke, tako često i psihičke.

Kada kašnjenje zaboliKada je reč o fizičkim povredama, najčešće padovima ili sportskim povredama, ispadanje, okrnjenost ili izmeštenost zuba je veoma česta pojava. Bol koji najpre nastane je psihičke prirode i posebno deci u ranom uzrastu ostavlja intenzivne asocijacije na traumu i vidne posledice. Stoga je proces nadogradnje zuba ili kreiranja zubnog implanta jednako bitan kao i sam kvalitet krunice, te je važno naći i stomatologa koji na prijatan i prijemčiv način može čitav proces i krajnji rezultat predstaviti pacijentu. Englezi to zovu people skills, mi kažemo odnos sa klijentima, ali ono ispod svake terminologije je ljudskost i svest da takva povreda nije samo estetske prirode. Cena koja se tada plaća nije samo materijalna, a danas kada je tehnologija toliko napredovala, cene zubnih implanata su više nego pristupačne. Cena je i emotivne prirode jer od toga na koji način se problem reši često zavisi čitava lična percepcija ličnosti kod pacijenta.
Kada kašnjenje zaboliU slučajevima urgentnosti nekada se desi da se pristupi privremenom rešenju i jeftinijim alternativama, pa neki pacijenti, čak i uz napomenu da određeno rešenje treba menjati u najkraćem mogućem roku, prosto na to zaborave. I dok ne boli nije nam na pameti. Slučaj iz jedne stomatološke ordinacije u Beogradu odlično oslikava tu problematiku. U mlađem uzrastu dete je na treningu košarke imao fizičku povredu vilice prilikom čega su mu dva zuba bila povređena, kao i deo vilične kosti. Problem je zahtevao lečenje i terapiju, a tom prilikom su stavljene privremene nadogradnje koje su nakalemljene na ostatke zuba,sa napomenom da bi ih trebalo zameniti što pre. Pet godina kasnije, pacijent se budi glave potpuno otečene, sa modricama ispod očiju i otokom na vilici. Naravno, indikator procesa, bol, je bio prisutan danima. Ali naš životni tempo, obaveze, a nekad i manjak svesti o tome šta je sve moguće da nam se desi i koliko i sitan bol može da sugeriše ozbiljan problem, dovedu do toga da reagujemo u onom krajnjem slučaju. Ozbiljne drenaže, anibiotici i urgentno lečenje, nova terapija i ulazak u duži proces regulisanja problema su ono što sledi. Umesto blagovremene intervencije koja traje par dana koliko je potrebno da se napravi plan, uzme otisak i odrede nijanse, nosi privremena krunica, a onda pristupi trajnom i dugotrajnom rešenju, ulazi se u mnoštvo bolnih i neprijatnih procesa koja tako ozbiljna upala donosi, zajedno sa onemogućenošću vršenja obaveza i svakodnevnih zadataka.
Mala je cena zubnih implanata naspram problema koji nastaju ukoliko se proces i problem ne reše blagovremeno.
Svakako, zlu ne trebalo, ali svako kome je implant bilo koje vrste neophodan, bilo zbog estetske, bilo zbog funkcionalne prirode, trebalo bi da rešavanje takve situacije stavi na vrh svoje liste prioriteta. Ne kaže se džaba-zdravlje na usta ulazi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here