Iako bismo u ova teška vremena svi rado uštedeli kupujući već korišćene stvari za dete, neke stvari ipak nije mudro kupovati polovne.
Postoje korišćene stvari koje ne bismo trebali kupovati od nepoznatih osoba jer nam mogu ispasti skuplje nego da smo se odmah odlučili za nove ili mogu biti štetne za detetovo zdravlje.
Kada ne kupovati polovne dečije stvari?1. Nameštaj za decu – ako postoji minimalan rizik od toga da korišćeni nameštaj nije sasvim siguran za dete, radije kupite novi.
2. Dečije kacige – oštećenja na polovnoj kacigi često se ne mogu videti spolja pa je iz bezbednosnih razloga bolje kupiti novu kacigu.
3. Dušeci – želite li da vaše dete spava u plesni, grinjama, bakterijama i telesnim tekućinama drugih?! Čak biste i vlastite dušeke trebali zameniti na svakih 5 godina.
4. Kupaći kostimi i donji veš – iako se kupaći kostimi koriste samo nekoliko nedelja u godini, u direktnom su kontaktu sa intimnim delovima tela pa nošenje tuđih gaćica jednostavno nije higijenski.
Kada ne kupovati polovne dečije stvari?5. Dečije cipele – iznošene cipele ne mogu se prilagoditi nozi deteta, što može uzrokovati ozbiljne probleme s kičmom i zglobovima. Cipele su pune bakterija, a možda i plesni.
6.Kape – radi se o predmetima koji se uglavnom ne peru na visokim temperaturama pa mogu biti puni bakterija.
Kada ne kupovati polovne dečije stvari?7. Kozmetika – već korištena kozmetika savršeno je leglo bakterija.
8. Polovna auto sedišta – roditelji se često odlučuju da koriste polovna auto sedišta koja su dobili ili kupili od rodbine, prijatelja, preko oglasa i sl. Upamtite, novo auto sedište je najsigurnije.
Kada ne kupovati polovne dečije stvari?Ukoliko razmišljate o kupovini polovnog auto sedišta, vodite računa o sledećem: Auto sedišta koja su učestvovala u sudaru ne bi se smela koristiti. Takođe, korištena auto sedišta mogu biti oštećena i u trenutku kad se morate osloniti na njihovu zaštitu ili kod većeg naprezanja mogu pući. Važno je i da znate da auto sedište ima sve potrebne delove: ispravan pojas, kopče i sl. Preporuka je takođe da se ne koristi auto sedište starije od šest godina osim u slučaju sedišta koja pokrivaju kategorije 1/2/3 odnosno uzrast od 9 meseci do 12 godina gde je rok trajanja sedišta 11 godina.
Ukoliko neko prodaje sedište jer je njegovo dete preraslo postojeće i potrebno je da kupi veće to znači da je rok trajanja tog sedišta već dostignut i da proizvođač ne garantuje ispravnost i adekvatnu zaštitu deteta u slučaju sudara – a upravo zbog takvih situacija dečije sedište i kupujemo!

1 KOMENTAR

  1. postoji ceo pokret roditelja koji ne kupuju nove stvari nego razmenjuju polovna. Ne kazem da mi to smeta, ali slazem se u potpunosti sa ovim tekstom da treba paziti i ne kupovati po svaku cenu polovne stvari.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here