Kada pozvati vodoinstalateraOpšte je poznato da gotovo svako od nas obožava da majstoriše po kući. Svaki manja kućna popravka, daleko je slađa ukoliko se uradi sopstvenim znanjem i umećem i sopstvenom mukom. Što zbog uštede, što zbog dobrog osećaja, ovakve navike smo lako prihavatili i usvojili od svojih očeva i dedova.
Ipak, koliko god mislili da smo vešti majstori, za određene popravke, naročito one koje se odnose na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, pomoć vodoinstalatera je više nego potrebna.
Kako biste izbegli onu narodnu „veća dara nego mera“, važno je da znate da prepoznate sopstvene potencijale i na vreme presečete kada vam je za čuvanje kućnog budžeta, vremena i živaca, zaista potreban vodoinstalater.
Najpre, budite iskreni sa sobom. To što je vaš komšija uveo celokupnu vodu i izveo kanalizaciju iz kuće, sve sam svojim rukama, ne znači da ste i vi. Ukoliko znate tek nešto više od zamene gumice na slavini ili otpušavanja wc šolje, možda je bolje da zamolite pomenutog komšiju za pomoć. Ok, ukoliko vam ponos to ne dozvoljava, pozovite vodoinstalatera. Ali svakako, ne rizikujte ekpserimentišući sa sopstvenom kućom.
Nemojte biti potpuno obeshrabreni. Čak i sa jako malim znanjem iz vodoinstalaterskih radova, postoje određene radnje koje možete sprovesti sami.
Kada pozvati vodoinstalateraOtpušavanje sudopere je svakako jedan od poslova koje možete raditi sami. Ipak, budite na oprezu, nije svaka zapušena sudopera lako rešiva hemijskim sredstvima i žicom za otpušavanje. Ponekad je potrebno malo više znanja i umeća, posebno onda kada morate skinuti celu sudoperu ili sifon za odvod vode. Iako je lako skinuti i očistiti sifon, morate biti spremni i da ga vratite na isto mesto i istu poziciju, kako bi voda nesmetano nastavila put kanalizacije.
Osim promene gumica na slavini, povremeno će biti neophodno promeniti i po koji ventil u kući. Ukoliko ste nešto bolji majstor od prosečnog, ovo će za vas biti sasvim dobar i ispunjujući kućni posao. Naravno, uvek mislite na mere predostrožnosti i pre neho krenete sa ovim poslom, zatvorite svu vodu u kući.
Pored zamene ventila, kadkad je neophodno zameniti čitavu slavinu ili bateriju na tuš kabini. Za ovakve poduhvate će vam trebati pribor alata za vodoinstalaterske radove, poput papagajki, nekoliko vrsta klešta za cevi, lanca ili sajle za cevi. Ipak, postoje kvarovi za koje će vam trebati mnogo više od kućnog seta alata, a za mnoge probleme će vam biti neophodna pomoć profesionalaca. Neki kvarovi zahtevaju čak i snimanje kanalizacije kamerom.
Dakle, koliko god se osećali sigurni sa alatom, koliko god vam majstorki poslovi pričinjavali zadovoljstvo, ne zaboravite da se sa vatrom i vodom možete prevaraiti samo jednom. I kao što već znate, bolje je sprečiti nego lečiti.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here