Kada se preporučuje fiksna a kada mobilna proteza
I fiksna i mobilna proteza služe da isprave nepravilno poređane zube i uspostave normalan kontakt između gornje i donje vilice.
Nepravilno postavljeni zubi ili nepravilan zagrižaj može uzrokovati probleme prilikom žvakanja hrane, a nakon toga i varenja. Ukoliko imate neki od ovih problema, znajte da nikad nije kasno preduzeti nešto. Takođe ako primetite da vaše dete ima predispozicije da u budućnosti ima neki od ovih problema, savetujemo vam da ga što ranije odvedete stomatologu. Za ispravljanje zubi ili nepravilnog zagrižaja stomatolog će vam preporučiti fiksnu ili mobilnu protezu.

Mobilna proteza

Mobilna proteza se najčešće pravi za decu jer je njihove zube lakše ispraviti tom metodom. Što je osoba starija teže je ispraviti nepravilnosti pa je iz tog razloga neophodna fiksna proteza. Mobilna proteza je izrađena od akrilata i metalnih žica. Oblik koji će savršeno odgovarati vilici pacijenta se dobija tako što se pre svega nakon prvog pregleda kod stomatologa pacijentu vadi otisak. Na osnovu otiska se pravi proteza. Deo koji je sačinjen od akrilata direktno prijanja na sluzokožu nepca ukoliko je u pitanju gornja proteza ili na unutrašnjost sluzokože donjih zuba ukoliko je u pitanju donja proteza. Nošenje u početku može biti bolno jer dolazi do pomeranja zuba iz korena. Međutim vremenom će se pacijent navići i koliko može normalno funksionisati sa protezom u ustima. Prednost mobilne proteze je što je pacijent može stavljati i skidati po potrebi. Mobilna proteza se nosi najčešće samo noću, ukoliko je slučaj komplikovaniji potrebno je nošenje par sati i tokom dana. Mana je što je moguće rešenje za ispravljanje zuba samo kod dece, iz razloga što je njihove zube lakše modifikovati nego kod odrasle osobe. Ukoliko odrasla osoba ima problem sa nepravilno postavljenim zubima ili neusklađenost gornje i donje vilice stomatolog će joj preporučiti postavljanje fiksne proteze.

Fiksna proteza

Fiksna proteza za zube se sastoji iz bravica i luka. Proces postavljanja fiksne proteze za zube izgleda tako što se bravice nalepe na svaki zub pojedinačno, a zatim se povezuju se lukom. Bravica se izrađuje od metala ili od estetskog materijala kao što je safirna ili keramička. Luk se takođe izrađuje od metala ako su i bravice metalne. U slučaju da su bravice od safira i luk mora biti bele boje. Fiksna proteza sačinjena od safira je takozvana nevidljiva proteza koja je jedva primetna. Prednost fiksnih proteza jesu rezultati koje one postižu za kratak vremenski period. Mana je što im je cena neuporedivno veća nego kod mobilnih proteza. Veća je sa razlogom jer postoje problemi kod odraslih osoba koje je nemoguće da reši mobilna proteza. Fiksna proteza se nosi u zavisnosti koliko vam stomatolog kaže. Zavisi od slučaja do slučaja. Prilikom nošenja fiksne proteze zubi se pomeraju direktno iz korena što uzrokuje jake bolove. Mislite na vreme i ne budite nemarni prema vašim zubima.

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here