Odlučili ste obnoviti kuhinju i razmišljate kakve kuhinjske aplikacije i elementi vam trebaju? Sudoper je jedan od važnijih dijelova svake kuhinje. Iako će neki olako odbaciti razmatranje kupovine sudopera i jednostavno uzeti prvi na koji nalete, stvari nisu toliko jednostavne. Pročitajte kratak pregled što biste sve trebali imati na umu pri kupovini novog sudopera.
Tri su dominantna materijala u izradi sudopera. Prvi je nehrđajući čelik, koji je zbog dobrog odnosa cijene i performansi najpopularniji materijal na tržištu. Ne zahtjeva mnogo održavanja, neće doći do pukotina ili sličnih mehaničkih oštećenja, no mrlje od vode i ogrebotine su neizbježni. Ako vam je bitan i estetski dojam koji će vaš sudoper ostavljati, preporučujemo silogranitne sudopere. Dobro izgledaju, otporni su na kemijske utjecaje, izdržljivi su i neće doći do pojave ogrebotina i mrlja od vode. Obično dolaze u neutralnim bojama koje ‘kamufliraju’ nečistoće. Keramički sudoperi su također otporni na ogrebotine i mrlje, visoke temperature i nagle temperaturne promjene. Jednostavno se čiste (sapun i blago sredstvo za čišćenje trebali bi biti dovoljni) – no većinom ih kupuju oni nešto ‘dubljeg’ džepa i oni koji žele imati bijeli sudoper koji bi im se uklopio u ostatak kuhinje.
Sva tri materijala, naravno, imaju mnoštvo varijacija i oblika. Nehrđajući čelik, zbog svoje financijske pristupačnosti, lakog održavanja i dugotrajnosti, dolazi u najviše izdanja i modela. Nakon što odredite svoj budžet, razmislite o osobnim potrebama. Dvostruki sudoperi danas su gotovo norma i dobro će vam doći ukoliko živite u kućanstvu sa više osoba ili svakodnevno kuhate. Razmislite treba li vam veliki kapacitet korita ili vam je i plići sudoper dovoljan. Postoji mogućnost instalacije dvaju manjih, odvojenih sudopera ako vam je u kuhinji često gužva. Olakšat će pranje posuđa i pripremanje hrane. Naravno, instalacija dva odvojena sudopera, koji bi vam omogućili da više ljudi simultano radi u kuhinji, podrazumijeva da imate veću kuhinju, opravdanu potrebu i financijske mogućnosti za to.
Što se tiče montaže, današnji sudoperi su gotovo bez iznimke ugradbeni – montiraju se u kuhinjski pult brzo i jednostavno. U otvor odgovarajuće veličine, sudoper se umeće s gornje strane i pričvršćuje s priloženim spojnicama. Postoje i takozvani potpuno usadni sudoperi, čija je prednost radna površina bez ikakvih rubova koja doprinosi lakšem čišćenju i estetskoj vrijednosti. Raspitajte se i o različitim ugradnim posudama koje mogu doći u bubrežastim i okruglim oblicima te različitim materijalima i bojama.
Pri kupovini ćete najčešće dobiti obični sifon. No uz nadoplatu možete dobiti i takozvani ‘pop-up’ sifon. To je sifon na kojem pomoću gumba možete automatski upravljati rešetkom u odvodu. Time je moguće ispuštanje vode iz punog korita sudopera bez močenja ruku. Drugi korisni dodatak, bitan za sigurnost kuhinje, je pomoćni odvod – posebni otvor na okomitoj stjenci sudopera ili na njegovom ‘ocjeđivaču’. U slučaju da vam se odvodni otvor začepi, pomoćni će spriječiti prelijevanje vode preko sudopera i time vas možda spasiti štete i do nekoliko tisuća kuna.
Cilj ovog kratkog vodiča je ukazati vam na detalje koje je potrebno imati na umu kod kupovine novog sudopera. Vodeći se ovim savjetima, nadam se da ćete izabrati sudoper primjeren svojim potrebama i namjenama.

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here