Kaki ili japanska jabukaKaki ili japanska jabuka voćka je koja izgledom podsjeća na nešto između jabuke i rajčice. Latinski je naziv Diospyros kaki. Kaki bi u prijevodu značilo “hrana bogova”, a takva je i po okusu – ukusna i sočna kao slatka marelica.
Ako slučajno kušate nezreli kaki, skupit će Vam se usta od trpkog okusa kao da ste pojeli komad dunje.
Kaki je porijeklom iz Kine, kasnije se uzgoj proširio u Japan, gdje se razvijaju nove sorte i kaki postaje nacionalna voćka, Koreju, a u 19. stoljeću i u Europu. Dobro uspijeva u uvjetima blage, sredozemne klime. Plodovi su uglavnom okrugli, ponekad malo plosnati ili izduženi što zavisi od sorte, težine od 300 grama do pola kilograma, a boja ploda kreće se od žuto-narančaste do narančasto-crvene. Ispod čvršće opne krije se mekano i sočno meso. Rastu na drvetu čije deblo može narasti 5 – 10 metara visine, izuzetno je lijepo, sa zelenim, kožnatim listovima, lijepim cvjetovima i plodovima, a krošnja je u obliku piramide.
Sve sorte kakija dijele se, ovisno o prisutnosti tanina i adstringentnom djelovanju, na:

  • Sorte s adstrigentnim djelovanjem: Aizumishirazu, Eureka, Hachiya, Hiratanenashi, Honan Red, Saijo, Tamopan, Tanenashi, Triumph, Yotsumizo, Yokono.
  • Sorte bez adstrigentnog djelovanja: Fuyu, Gosho – Giant Fuyu – O’Gosho, Imoto, Izu, Jiro, Maekawajiro, Okugosho, Suruga.
  • Sorte s adstrigentnim djelovanjem i sa sjemenkama: Chocolate, Gailey, Hyakume, Maru, Nishimura Wase.

Kak - japanska jabukaKaki se bere od listopada, a glavna sezona je tijekom studenog i prosinca. Može se ostaviti i na stablu dok ne postane mekan, međutim može dozoriti i ubran na sobnoj temperaturi (u prosjeku mu treba oko tjedan dana da tako dozori). Zreli,  mekani plodovi brzo se kvare pa ih je najbolje odmah konzumirati, dok se tvrđi zreli plodovi mogu čuvati u hladnjaku oko mjesec dana, a u zamrzivaču 6-8 mjeseci.
U kulinarstvu, kaki se koristi za pripremu sokova, sirupa, džema, sladoleda, u bolama i sl.
Obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. 100 g kakija sadrži oko 19 g ugljikohidrata (glukoze i fruktoze u istom omjeru te malo saharoze), kora i pupla sadrže 36 g vlakna, 0,6 g proteina odličnog aminokiselinskog sastava, veliku količinu beta karotena i beta kripoksatina, vitamin C, vitamin A, nešto vitamina B6, a od minerala mangan, bakar i kalij. Kaki se preporučuje kod gastroenteritisa, poremećaja probave, hemoroida i crijevnih upala.

1 KOMENTAR

  1. Imam jedno pitanje ako čitatelji znaju, gdje nabaviti sadnice, koliko koštaju i dali se može uzgajati u kontientalnoj Hrvatskoj?
    Unaprije zahvaljujem!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here