Uređenje interijera

Boja enterijera

Možda i najvažniji korak prilikom sređivanja vašeg stambenog ili bilo kog drugog prostora jeste odluka u kojoj boji treba da bude. Zašto je to toliko bitno? Pre svega,dokazano je da enterijer može da utiče na osobu koja u njemu boravi. Kako se osećamo u nekoj od prostorija, prevashodno zavisi od boje tog prostora. Ukoliko su boje svetlije, odnosno tople, čovek se oseća srećno, inspirativno, pun snage. Za razliku od toga, tamne i hladne boje dovode do neraspoloženja i tužnog, nesrećnog osećanja.
Jako je bitno da se odabir boje vezuje i sa kompletnom zamišljenom strukturom enterijera, vodeći računa o svim elementima koji su njegov sastavni deo (stolarija, nameštaj, prozori…). U tekstu će takođe biti reči i o nameštaju, odnosno njegovom uticaju na boju i obrnuto.
Kako izabrati boju?
Investitor je taj koji bira boju. Kada kažemo investitor, mislimo na vlasnika prostora, odnosno osobu koja će svoje vreme tu provoditi. Zbog toga je jako bitno istražiti samu ličnost te osobe da ne bi došlo do promašaja prilikom odabira boje. Investitoru prilikom odabira pomaže profesionalni dizajner koji ima savetodavnu ulogu. Nikako ne sme isticati svoje afinitete i pokušavati da nametne svoje mišljenje. Može svojim iskustvom pomoči investitoru, predočiti mu koje su kombinacije najbolje, ali nikako ne sme odlučivati. Danas se uglavnom srećemo sa jednom osnovnom bojom u kombinaciji sa par srodnih. Boje se moraju birati kako za enterijer tako i za eksterijer. Pored nijanse mora se voditi računa da li je potrebna akrilna boja za zidove , ili pak boja na uljanoj bazi, treba obratititi pažnju kako na nijanse tako i na kvalitet boje koja se bira.

Nameštaj i enterijer

Kao što smo već naveli, boja vašeg enterijera mora biti usklađena sa ostalim elementima prostora. Ukoliko je boja dobro odabrana, ona dalje predstavlja podlogu za nameštaj. Dakle i sam nameštaj je jedan od faktora koji ima uticaj na odabir boje vašeg prostora. Kao što boje mogu vašem prostoru dati drugačiji vizuelni izgled tako i dobro odabrani nameštaj može učinit da vaša soba izgleda manja ili veća. Naravno, treba voditi računa i o samom nameštaju, tj njegovoj zaštiti. Tu pre svega mislimo na razne vrste lakova koji služe da očuvaju njegov izgled.
Lakovi za drvo
Drvo predstavlja prirodni i organski materijal, koji je uglavnom izgrađen od celuloze.
Usled dejstva vlage, temperature, sunčevih zraka pa i mikroorganizama, drvo počinje da se suši, počinje da puca, truli. Gubi se njegova estetska i upotrebna vrednost. Dakle dejstvom spoljašnih uticaja dolazi do hemijske i fizičke razgradnje. Zbog toga je jako bitno izabrati dobro premazno sredstvo. Lak za parket bilo akrilni ili poliuretanski će dobro doći kao zaštita. Prilikom površinske obrate drveta nekom od vrsta lakova, rad mora da se obavlja pod normalnim uslovima, tj neophodna temperatura mora biti 20 ±2 oC dok vlažnost vazduha mora iznositi 50-65%.

1 KOMENTAR

  1. Ja najčešće sama biram boje za svoje unutarnje zidove. I najviše volim tople boje kombinirati sa hladnima. Ukoliko imam nekih nedoumica, uvijek je tu majstor koji mi pomogne u odabiru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here