Naučite engleskiSvi mi dobro znamo da je danas nemoguće naći dobro zaposlenje bez poznavanja engleskog jezika. Rijetko ćemo pronaći osobu na ovom svijetu koja ne zna ni jednu jedinu riječ tog rasprostranjenog i poznatog jezika. Postoji mnogo načina za učenje ovog jezika. U ovom tekstu ćemo vam objasniti kako to da uradite na principu uradi sam. Na prvom mjestu su tu škole, a zatim i kursevi. Nekima od vas je za školu već odavno kasno, a kurs je jednostavno preskup. Zašto onda ne pokušate sami da naučite taj engleski? Nije to tako strašno.
Danas postoje mnogi internet kursevi gdje možete da se educirate na najlakši i najjeftiniji način. Npr. jedna takva stranica je livemocha.com. Oni vam pružaju mogućnost razgovora sa osobama iz Amerike, Engleske ili bilo koje druge zemlje, zavisno od jezika koji želite da učite.
Vaše znanje takođe provjerite i na stranicama kao što su Anima.com ili 5minuteenglish.com – biće vam korisne. Na 5minuteenglish potrebno vam je samo 5 minuta svaki dan da biste postigli primjetan rezultat. Sigurni smo da svi vi provodite jako puno vremena na facebooku. Pokušajte i tamo što više da naučite. Razgovarajte sa strancima, ili bar kažite prijateljima koji dobro poznaju engleski da vam pišu na engleskom. Njima to nije naporno, a vama će pomoći. Ako već niste u mogućnosti da učite preko interneta, uvijek vam u izboru ostaju dobre stare knjige i filmovi. Kupite neku knjigu na engleskom, sa tekstovima koji nisu previše teški, nabavite sebi rječnik i polako i neku bolju gramatiku. Svaku nepoznatu riječ zapišite, pronađite značenje i zapamtite.
Pokušajte tako i sa filmovima. Nađite kanal koji prikazuje filmove bez prevoda, slušajte, te se trudite da što više upamtite. I obavezno se bazirajte na izgovor. Takođe, muzika vam može puno pomoći, a slušati muziku bar nije teško. Stavite neku dobru pjesmu na plej listu, uključite ponavljanje i učite. Kada naučite tekst, prevedete uz pomoć rječnika i stvar je rješena, a vi ste već napredovali u učenju.
Nije taj engleski tako težak, samo trebate slušati, pamtiti i što je najvažnije – zainteresirati se. Nadamo se da će vam uspjeti. Želimo vam sreću i uspjeh!

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here