Posluživanje sitnih kolačaPosluživanje torteSlatkiši su često na našem stolu, a obavezni su dio svakog svečanog obroka. Domaćice ipak često zbunjuje pitanje – kada i kako ih poslužiti?

Kada poslužiti slatkiše

Točan odgovor je da se slatkiši uvijek poslužuju poslije slanih jela i sireva, a prije voća. Za slatkiše se ispred svakog gosta stavi mali, desertni tanjurić odnosno zdjelica za voćnu salatu ili sladoled. Žličice ili male vilice obično su postavljene s ostalim priborom za jelo.
Kod izbora slatkiša općenito je pravilo da se biraju teži i hranjiviji slatkiši nakon laganog obroka, a obrnuto, lagani ili vrlo lagani nakon obilnog i teškog obroka ili kasne večere.

Kako poslužiti slatkiše

Torta dolazi na stol uvijek cijela, po mogućnosti već narezana na kriške, ali nije uvjet. Iznimka su svečano ukrašene torte kod kojih bi se rezanjem uništili ukrasi ili natpisi, pa se prvo donesu cijele da ih svi vide. U načelu se pladanj s narezanom tortom dodaje od gosta do gosta ili domaćica stavlja tortu na tanjuriće. Ukoliko se radi o torti od sladoleda, lako ćete nju unaprijed razrezati ako nož malo zagrijete.
Sitni kolači se najčešće stavljaju u papirnate košarice. Pladanj s kolačima ide od gosta do gosta i svaki gost se posluži sam. Svi drugi kolači se unaprijed narežu i posluže s lopaticom, škarama ili vilicom za posluživanje.
Varenci ili nabujci na stol uvijek dolaze na pladnju ili u zdjeli – cijeli. Uz njih se stavlja veća žlica za posluživanje da se svatko sam posluži. Ako uz takav slatkiš ide preljev ili krema, poslužuje se u posebnoj zdjelici s dubljom žlicom.
Sladoled se poslužuje u zdjelicama. Grabi se sa posebnom slastičarskom žlicom ili običnom, a može se rezati i nožem na kocke. Sladoled u zdjelicama može se ukrasiti preljevom, tučenim vrhnjem, voćem ili keksima.
Uz slatkiše ponudite slatkasto vino, prošek ili pjenušac.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here