ZačiniOčuvajte okus, miris i boju vaših začina!
Sušene biljke ili dijelovi biljaka ne mogu se pokvariti i tako vam izazvati probleme. Međutim, ukoliko sušene začine izložite vlazi, prethodna tvrdnja pada u vodu. Začine će zahvatiti truljenje, plijesan i neugodan miris.
Tokom vremena sušeni začini gube miris, boju pa i okus. Zato je bitno na koji ih način čuvamo. Najbolje ih je čuvati na hladnom, suhom i mračnom mjestu smočnice. U smočnicama se vrlo rado nastanjuju moljci i žižci, koji obožavaju sve crveno. Crvenu mljevenu papriku stoga radije čuvajte u hladnjaku.
Da biste spriječili da vam se začini navlaže od para prilikom kuhanja, obavezno začine prethodno sipajte u šalice, a potom u pripremana jela. I na taj način sačuvati ćete vaše začine od utjecaja vlage. Izbjegavajte spremanje začina u papirnate ili platnene vrećice, jer time mamite moljce, muhe, mušice, žiške,….
Lišće peršina, lovora, bosiljka, origana možete čuvati i koristiti od 1 do 3 godine ili dotle dok ne zapazite veće promjene u boji, mirisu i okusu. Začine poput crvene mljevene paprike, cimeta i muškatnog oraha možete čuvati 2 do 3 godine. Najduže, uz pravilno čuvanje, sačuvati ćete biber u zrnu te klinčiće i cimet u štapićima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here