Garažna vrataČesto koristite vaš automobil i parkiranje je nešto na šta potrošite dosta vremena. Ono što vam u parkiranju auta može pomoći su dobra garažna vrata. Pametan izbor garažnih vrata može biti od velikog značaja za vas i vašu porodicu.
Odaberite vrata sa pogonom za otvaranje i zatvaranje daljinskim upravljačem, a to su rolo ili stropna garažna vrata. Sačuvaje vaše živce od svakodnevne brige oko parkiranja i obratite pažnju na sljedeće stavke:
1. Rolo garažna vrata su pogodna za više garaže. Nadvoj ovakve garaže treba da bude od 30 do 35 cm na unutrašnjoj strani. Ovakav sistem vrata obezbjeđuje slobodan prostor u unutrašnjosti garaže. Ukoliko nemate nadvoja, ovakva vrata se mogu ugraditi i sa vanjske strane kuće.
2. Stropna garažna vrata su odlična za niže garaže ili garaže bez nadvoja. Uzimaju vam od stropa samo 13,5 ili 6 cm, dok za rolo vrata treba više prostora. Pogon za podizanje i spuštanje vrata se nalazi bočno ili ispod stropa.
3. Materijal vrata – najbolje je da to bude od aluminija jer time obezbjeđujete dug vijek trajanja i otpornost na koroziju. Ovo je nešto na čemu ne treba štedjeti jer su garažna vrata konstantno pod spoljašnjim uticajem vremenskih nepogoda.
4. Pošto su rolo i stropna vrata napravljena tako da rade na pogon pod uticajem električne energije, veoma je važno da se dodatno ugradi sistem za otvaranje vrata ručno. Bilo bi veoma korisno obezbijediti još jedan ulaz u vašu garažu, pored ovog na spoljna garažna vrata. Ukoliko ovako nešto nemate, onda trebate dodatno ugraditi jedan dio sa prednje strane sa ključaonicom.
5. Sigurnost vrata je izuzetno važna i zato obratite pažnju na to da vrata sa pogonom na električnu energiju imaju sigurnosni sistem koji omogućava automatsko zaustavljanje pri nailasku na prepreku.
Dizajn garažnih vrata je nešto čime se možete pozabaviti tek nakon što utvrdite da ona imaju obezbjeđene sisteme opisane u svih pet stavki. Ukoliko dobro promislite pri izboru garažnih vrata uštedjet ćete sebi dosta svakodnevne muke oko otvaranja i zatvaranja garaže. Ovo je dio vašeg svakodnevnog života i zbog toga je veoma važno da izaberete vrata koja u potpunosti odgovaraju vašoj garaži.

2 KOMENTARI

  1. Dobra garažna vrata su spas za naše automibile. Siguran sam da ću odabrati aluminijska garažna vrata jer mi se čini da je njihov vijek trajanja najduži i održavanje nije zahtijevno. Super članak.

  2. Garažnim vratima mnogi ne pridodaju poseban značaj i pažnju. A trebali bi, jer najčešće u garažama budu motorna vozila i ostale značajne stvari (oprema i alati). Za mene su aluminijska vrata najbolja, vrhunske kvalitete i dugog trajanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here