Keramičke pločiceDanašnja ponuda keramičkih pločica na tržištu i salonima uopšte nije mala. Za svačiji džep se može naći ponešto u skladu sa kvalitetom, veličinom, dezenom. Pre nego što krenemo da kupimo pločice, moramo znati kakvi tipove postoje, koja im je namena i kako se ugrađuju.

Podela pločica

Moramo znati gde ugrađujemo pločice, odnosno koja je to ugradna površina. Pločice u odnosnu na ugradnu površinu se dele na podne i zidne. One mogu biti za ugradnju u enterijeru ili eksterijeru. Oblici pločica koje možemo naći u radnjama su razni, od okruglih do trouglastih. Najviše se primenjuju pravougaone pločice koje se mogu naći u svim dimenzijama. Pločice se prave ili od gline ili od kermogranita. Keramičke pločice u svojoj osnovi imaju glinu, dok granitne pločice u svojoj osnovi kao sirovinu imaju kermogranit. Najvažnija osobina pločice je njen stepen absorpcije prema vodi, vlazi i mrazu. To je posebno bitno za prostorije gde su pločice često izložene mrazu i velikoj količini vode. Što je stepen absorpcije manji, veća je otpronost na vodu i mržnjenje i obrnuto. Tako da pločice prema stepenu absorpcije se mogu podeliti na unutrašnje i spoljašnje. One koje imaju mali stepen absorpcije se ugrađuju na terasama i ispred zgrada ili kuća, jer su otporne na mraz.

Ugradnja pločica

Kada smo utvrdili namenu i mesto gde ćemo ih ugraditi, potrebno je da izaberemo način ugradnje pločica, sagledavajući naše finansijske, vremenske i prostorne mogućnosti. Ukoliko renoviramo naše kupatilo, kuhinju, poželjno i preporučljivo je proveriti vodovodne i elektro instalacije, i zameniti ih ako su oštećene. Ovo će nam oduzeti mnogo vremena, jer je potrebno obiti stare pločice, izneti šut, i napraviti pripremu podloge, pa lepiti tek onda nove pločice. Ovaj način je stari klasičan metod, koji će vam doneti miran san, i nećete razmišljati o tome da li se može desiti neki kvar na instalacijama. Klasičan način podrazumeva da površina gde se lepe pločice bude ravna. Ova ravna podloga se pravi pomoću cementne košuljice. Lepak koji se nanosi na pločice i koristi prilikom njihovog lepljenja nije preterano skup i to je najosnovniji lepak koji postoji za ovu namenu. Prilikom lepljenja pločica bitno je da se ostavi odgovarajući razmak gde će se uraditi fuge. Taj razmak se preporučuje da minimalno bude 2 milimetra. Prilikom fugovanja pločica koristite kvalitente fuge koje su otporne na vlagu i buđ.
Ukoliko nemate vremena, a imate novca, tehnologija i današnji materijali su omogućili mnogo brže postavljanje pločica. Postavljanje pločica na same pločice ili druge materijale je moguće zahvaljujući specijalnim lepkovima. Skoro da nije potrebno raditi prethodnu pripremu površine. Lepkovi nisu jeftini, ali ako imate novaca, a nemate vremena za temeljne radove ova dva metoda ugradnje su prava stvar za vas.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here