Kako izabrati motornu testeruS dolaskom hladnijeg vremena dolazi i sezona grijanja. S obzirom na visoke račune za grijanje mnogi se odlučuju na kupnju drva i odlučuju ih sami rezati. Upravo za to će vam trebati motorna testera. Od nevjerojatno velikog izbora teško se odlučiti za onu pravu.
U posljednjih 40 godina motorne testere su se dosta razvile i unaprijedile. Moderniji tipovi su lakši, sigurniji i jednostavniji za korištenje od onih koje su koristili naši djedovi prije 40 godina. Izbora i mogućnosti je više nego ikad prije, što predstavlja problem za laika. Dakle, kako odabrati najbolju motornu testeru koja će odgovarati vašim potrebama?
Prvi i najvažniji savjet za odabir motorne testere je da dobro razmislite za što biste ju sve koristili. Koliko često ju planirate koristiti godišnje? Da li vam treba samo jednom godišnje za rezanje drva pred sezonu grijanja ili ste drvosječa koji je svakodnevno u šumi i motornom testerom zarađuje za život? Koliko vam je važna ergonomija testere? A sigurnost? Mogućnosti je mnogo stoga dobro razmislite da li će vam trebati velika, jaka motorna testera za profesionalce ili jednostavna motorna testera kojom je lako rukovati.

Što veća to bolja?

Ne, nemojte kupovati motornu testeru na temelju veličine. Veće, u ovom slučaju, nije bolje i kupnjom najveće motorne testere koju ste ikada vidjeli nećete nahraniti svoj ego. Veličine testera određuju se prema snazi motora (kW i KS) te zapremnini cilindra (cm3). Ali kako odabrati veličnu koja vama odgovara? Razmotrite svoje vještine i iskustvo. Ukoliko ste početnik prvo odaberite manju testeru sa slabijim motorom jer je njome lakše upravljati nego većom.
Velike testere imaju svoje nedostatke: ručke su obično veće i dalje razmaknute, što znači da ćete njome teže rukovati. Profesionalna testera također ima veće, “agresivnije” lance koji režu brže, ali su i osjetljivije. A osim toga, one su i skuplje.
Male testere imaju stvarne prednosti. Puno su lakše od većih modela namijenjenim profesionalcima, lakše je njima upravljati i jeftinije su.
Uzmite pojedinačno motornu testeru u ruku. Mora vam pristajati kao rukavica. Veličina ručke i razmak između stražnje i prednje ručke se mogu uvelike razlikovati. Namjestite se u položaj u kojem ste obično kad režete drva. Da li vam balans i težina odgovaraju? Da li vam odgovara u vertikalnom i u horizontalnom položaju? Možete li doći do prekidača jednostavno? Ovo su sve stavke koje morate uzeti u obzir pri kupnji jer kad počnete rezati drva, motornu testeru ćete koristiti i držati u ruci satima.

Namjena

Vrlo je važno znati i tip te veličinu drveća koju planirate rezati jer ako imate premalen model, a planirate rezati veća stabla, bit će izložena nepotrebnom uništavanju i naprezanju.
Dužina lanca se određuje prema vještinama osobe koje će ju koristiti i veličini stabla koje planira rezati. Ako ste se navikli na rukovanje motornom testerom i ovo vam nije prvi puta, odaberite onu koja ima barem 2 različite dužine, što će vam dati mogućnost da si mijenjate lanac prema vašim potrebama i veličini debla. Kraći lanac je mnogo lakši za upravljanje i manji je te je namjenjen orezivanju stabala.

Vrste motornih testera

Motorne testere možemo podijeliti u 4 grupe:
Testere za orezivanje drva – napravljene specijalno za profesionalce koji se bave održavanjem drveća.
Profesionalne testere – testere čije su karakteristike optimalna ergonomija i maksimalne performanse. Namjenje su za svakodnevnu profesionalnu uporabu.
Rekreativne testere – Namjenjene za jednostavnu, “domaću” uporabu.
Višenamjenske testere – Glomazne motorne testere napravljene slično kao i profesionalne, sa slabijim performansama. Namjenje su za povremenu uporabu, na primjer rezanje drva za ogrijev.

Sigurnost

Pri odabiru motorne testere važnost dajte i sigurnosnim karakteristikama koje svaka motorna testera ima. Od štitnika za desnu ruku u slučaju da lanac sklizne sa vodilice ili se prekine, hvatača lanca, kočnice za gas do lako dostupan prekidač za gašenje i štitnika od povratnog udarca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here