glinena posuda u akvarijuOsnovna namjena lončanica je za sadnju sobnog bilja i povrća. No maštoviti te iste glinene lončanice mogu iskoristiti na mnoštvo drugih načina. Evo dvije zanimljive i neobične ideje.
Lončanica kao špilja u akvariju
Manja zemljana lončanica može vam poslužiti kao špilja za male plašljive ribice u vašem akvariju. Bočno ili naopačke položite zemljanicu na dno ili u kut akvarija. Ribice instiktivno traže tamnija mjesta i sklanjaju se od grabežljivaca.
Lončanica kao pekač kruha
Vikend je ili ste negdje u planinama. Ne možete nigdje kupiti kruh. Slučajno imate zemljanu lončanicu. Evo vam ideja: ispecite u njoj kruh. Kako? Lončanicu stavite u vodu da se namače najmanje pola sata. Umjesite kruh, ono brašno, voda i nešto soli. Ako imate više sastojaka napravite kruh sa sjemenkama, lukom, … odnosno kako vam padne na pamet. Unutrašnjost lončanice namažite maslacem, stavite tijesto i pecite u pećnici. Kruh će po cijeloj svojoj površini imati fino hrskavu koricu. Posebna napomena: nemojte koristiti lončanice koje su lakirane jer je lak otrovan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here