Kako kupiti odgovarajuće patike za trčanjePronaći odgovarajuće patike za trčanje u moru onoga što se nudi i kada je izbor i više nego odličan, nije nimalo lak zadatak. Kako biste se osigurali i znali da ste kupili prave patike za trčanje morate da obratite pažnju i da vaše stopalo bude zadovoljno od pete do jezika.
Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pronađete prave i vama odgovarajuće patike za trčanje.

Peta i prostor

Kada obuvate vaše patike za trčanje potrebno je da peti bude lagodno, ali ne previše, i nikako ne sme da bude tesno. Baš zbog pokreta i koraka prilikom trčanja potreban je prostor za pomeranje pete i stoga prilikom odabira patika za trčanje ukoliko osetite bilo kakvu nelagodnost u prodavnici, odmah odustanite od tog modela. Takođe kada obujete patike za trčanje, vaše stopalo mora da ima mogućnost blagog pomeranja levo – desno kada je u pokretu, a isto tako stopalo da ide napred nazad, pa se savetuje da vaše patike za trčanje budu za jedan broj veće nego obična obuća. Tačnije, prostor od vrha prstiju do kraja patike treba da bude prazan otprilike za širinu vašeg palca.

Kada je leto ili kad je zima

Kada uzimate patike za trčanje u kojima ćete vreme provoditi tokom letnjih toplih dana treba da imate na umu da je to vreme kada se stopala znoje mnogo više nego u nekom drugom periodu. Stoga ako su patike za trčanje za letnje dane treba da budu mrežaste, platnene i prozračne, pored toga što treba da su lagane. Ukoliko je u pitanju zima i hladniji dani, patike za trčanje treba da budu pre svega nepromočive, a potom prilagođene i terenu na kome planirate da trčite. Patike za trčanje nikako ne smeju da budu od kože, već uglavnom od tkanine i veštačkih unapređenih materijala koji u zavisnosti od godišnjeg doba vašem stopalu čine komoditet i zadovoljavaju osnovne potrebe.

Osnovne greške kada kupujete patike za trčanje

Mnoge prodavnice i one multibrend i one usko specijalizovane za neki sport ili proizvod iako se godinama bave tom oblasti, kod svog osoblja imaju propuste kada je u pitanju savetovanje i pomoć da izaberete prave patike za trčanje. Prva od grešaka na koju treba da vas upute jeste lepota i kupovina onog što vam je na oko prijatno. To što je lepo ne znači i da odgovara vašem stopalu i da će vam biti prijatno. Ne zaboravite da pitate za popust ili akciju za stalne klijente i članove, jer većina prodavnica odobrava za stalne članove od deset do dvadeset odsto popusta. Ako želite da kupite odgovarajuće patike za trčanje, nemojte ih kupovati pre podne, već izaberite pravi deo dana. Od jutra pa do večeri vaša noga se znoji i otiče, tako da patike za trčanje koje kupite pre podne, popodne mogu da vam budu male. Preporuka je da patike za trčanje, ali i obuću uopšte kupujete uveče. Već smo napomenuli da ćete napraviti grešku ako kupite vaš broj odnosno taman patike za trčanje, jer će vam veoma brzo žuljevi ili tamni nokti biti svedok greške. Takođe obratite pažnju, jer ako veličina vašeg stopala odgovara broju 43, to ne mora da znači da je kalup svakog proizvođača taj koji odgovara tom broju, možda ćete patike za trčanje nekog brenda nositi u veličini 42, a možda i u veličini 44. I ne zaboravite, koža je za elegantne cipele, a patike za trčanje treba da budu od tekstila i unapređenih materijala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here