Mutelnica za izradu maslacaBolji naslov bio bi: kako se nekada pravio maslac? No to možemo i danas napraviti, onako iz gušta, i našoj djeci dočarati pretvorbu od mlijeka do maslaca.
Što je to “mutelnica”? Vrlo jednostavna “naprava” iz ne tako davne prošlosti, u kojoj su naše prabake, bake pa i po koja mama pripremale pravi, od prirode dani maslac. Načinjena je od drveta stožastog oblika s užim gornjim dijelom na kojem je drveni poklopac, kroz koji se provlači štap za mučkanje vrhnja, na čijem donjem dijelu je okrugla dašćica s rupama. Daščica ima rupe kako bi se što žešće mučkalo vrhnje ubrzanim podizanjem gore dolje.
Mlijeko su stavljale u zemljane čupove, prekrivale gazom i ostavljale da se prirodnim načinom ukiseli. Ako niste znali, kiseljenjem mlijeka u gornjem sloju stvara se vrhnje, dragocjeni proizvod za pripravljanje mnogih ukusnih jela. Ispod sloja vrhnja stvara se ukiseljeno mlijeko, kao sirovina za svježi sir ili za jelo. Da bi se lakše sakupilo vrhnje, mlijeko se ulijevalo u čupove kojima je gornji dio bio uži. Baš u tom dijelu stvara se vrhnje.
Sakupljeno vrhnje ulijevalo se u mutelnicu i mutilo brzim podizanjem i spuštanjem prethodno opisanog štapa mutelnice. Proces mučkanja znao je trajati od nekoliko minuta pa do pola sata, sve dok se iz vrhnja nisu počele stvarati grudice, koje su se međusobno počele vezati jedna na drugu. Da to je maslac! Teži dio posla je gotov. Mlačenica se odlije, a maslac se oblikuje u oblik koji nam najviše odgovara.
Kako danas napraviti vlastiti maslac?
Domaći maslacPostoje dva načina. Sporim procesom opisanim kako se to nekada radilo ili onim manje atraktivnim, u kojem u posluzi kupite vrhnje za šlag ili punomasno vrhnje. Vrhnje ostavite van hladnjaka tako da se ugrije na otprilike 15 do 18 stupnjeva. Vrhnje potom ulijte u staklenku, stavite u nju kliker, dobro zatvorite poklopcem i mučkajte. Proces će potrajati do pola sata pa vam svakako preporučujem: u proces uključite sve ukućane i mučkajte na smjenu! Djeca će vidjeti proces pretvorbe koji neće zaboraviti cijelog života, a usput ćete uživati u svježem maslacu. Tučeno vrhnje će najednom splasnuti i stvarati će se grudice maslaca koje će se međusobno spajati u veću grudicu žućkastog maslaca. Ocijedite mlačenicu i uživajte u maslacu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here