Nedavno sam primjetio kako je moj sin počeo sve više i više biti izbirljiv kada je u pitanju hrana. Nije bio baš nešto ni pretjerano oduševljen još kada smo mu kao sasvim malom počeli uvoditi kašice za bebe i ostalu hranu, ali sada mi se čini da malo pretjeruje.
Mogao bi živjeti samo na keksima i mlijeku i hrenovkama. Naravno, nakon razgovora sa zabrinutom suprugom istraživali smo na internetu sve moguće opcije kako naučiti dijete da jede svu hranu. I ne, “ako nećeš jesti što je na stolu, nećeš dobiti ništa” kod nas ne funkcionira. On će radije izabrati “ništa”.
zobena kaša
Naišli smo na par dobrih savjeta i “strategija” koje trenutno isprobavamo, stoga sam odlučio podijeliti ih i sa vama.
Tri redovita obroka dnevno sa 2 međuobroka.
Dijete treba imati ovakav redoslijed prehrane: Doručak – užina – ručak – užina – večera. Liječnici kažu da su najčešće izbirljiva djeca koja jedu male količine hrane češće tijekom dana. Uvođenjem 3 glavna obroka i 2 međuobroka dijete će biti sito i neće posegnuti za grickalicama. Ako ste u žurbi, za međuobrok poslužite kašicu za bebe okusa koje vaše dijete voli.
Poslužite raznoliku hranu.
Nove namirnice poslužite i ponudite na tanjuru na koji ste stavili i ostalu hranu. Nemojte praviti veliku buku oko toga da mu je određena namirnica na tanjuru nova. Bitno je da hrana koju ste mu poslužili odgovara njegovom uzrastu.
Uvodite novu hranu i namirnice jedan po jedan i to u malim količinama.
Umjesto nuđenja cijelog obroka sa nepoznatim namirnicama, ponudite mu nešto novo uz nešto što inače voli jesti. Na taj način ćete biti sigurni da će barem nešto sa tanjura pojesti, pa čak i ako se vašem djetetu ne svidi nova namirnica.
Pokušajte ponuditi novu hranu kada znate da je dijete gladno.
Recimo, kriška manga za popodnevni međuobrok. Ako dijete ima naviku dobiti međuobrok ili nešto “slatko” poslije ručka, ponudite voćku koju nije još probao.
Poslužite male količine.
¼ porcije za odrasle je dovoljna veličina obroka za malo dijete. Količinu mesa mjerite otprilike po svom dlanu (dlanu majke jer očev dlan može biti povelik, op.a.), dakle, komad mesa veličine majčinog dlana je dovoljna količina za 1-godišnje dijete, sve ostalo, kao što su prilozi i povrće mjerite žlicama (1-2 jušne žlice bit će dovoljne).
Shvatite da neka djeca imaju osjetljivije nepce od drugih.
Ukusi su različiti. Nekima se jednostavno ne sviđa tekstura, boja ili okus određene hrane. Zato dijete može tvrditi da ne voli hranu koji nikada nije ni kušalo. Isto tako neka djeca odbijaju pojesti namirnicu koja ih podsjeća na vremena kada su bili bolesni ili neke druge negativne situacije u kojoj se susretalo sa određenom namirnicom.
Povećajte hranjivost obrocima koje vaše dijete voli.
Dodajte malo pšeničnih klica ili kockice piletine u obrok sa makaronima, pire od povrća poput mrkve ili špinata u umak za tjesteninu, malene komadiće voća u omiljene žitarice; mogućnosti za obogaćivanje jelovnika su beskrajne. Kome se ne bi svidjele ninja kornjača palačinke od špinata?
Oduprite se porivu da popustite i ponudite slatko.
U nastojanju da vaše dijete jede više zasigurno ćete pristati i da pojede nešto slatko kako bi bili sigurni da je sito. Želite razviti djetetov osjećaj za kulinarsku avanturu, ne karijes!
Smanjite ometanja za stolom na minimum.
Ako stariji brat trčkara uokolo u blizini ili gleda crtić na drugom kraju prostorije vaše dijete će zasigurno izgubiti interes za hranu koja stoji ispred njega. Odradite svaki obrok opušteno i mirno, bez smetnji.
Započnite dan s bogatim obrokom.
Iako živimo brzim načinom života, i bili ste u situacijama da ste djetetu u ruku gurnuli čokoladicu sa žitaricama da pojede putem u vrtić dok se vi žurite na posao, doručak može imati veliku ulogu u načinu na koji će vaše dijete doživljavati ostale obroke i hranu. Dajte prednost prvom obroku u danu koji ne zahtjeva puno vremena, pripremite unaprijed svježe voće, jogurt, jaja, griz…

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here