Kako NLP vodi do uspehaAko pokušate da saznate šta je zapravo NLP, odnosno neurolingvističko programiranje, ne očekujte da nađete jednu definiciju. Čini se kao da svako na svoj način objašnjava ovu metodologiju, a njena primena je zaista široka, što možda i jeste jedan od razloga za takvu raznovrsnost definicija.
Ričard Bendler, jedan od dvojice osnivača neurolingvističkog programiranja, pisao je da je ono „studija subjektivnog iskustva“. Zapravo je reč o tome da brzo uvidimo svoj obrazac komunikacije i ponašanja, da vidimo šta je u njemu pogrešno i, na kraju, da ga promenimo. Preko svojih čula mi percipiramo sve stvari iz svoje okoline, ali ih svako od nas obrađuje na svoj način. Svim tim signalima iz okruženja pridajemo značenje koristeći reči, odnosno jezik. Uz pomoć neurolingvističkog programiranja mi možemo promeniti i percepciju stvari, pa tako i odnos prema njima.
Upuštanjem u trikove NLP-a čovek dobija neverovatnu injekciju samopouzdanja, a odatle kreće sve ostalo na putu ka uspehu. Naime, prema shvatanju osnivača ove metodologije, svako u sebi poseduje potrebne osobine da bude podjednako uspešan kao i bilo ko drugi, samo ga na putu ka uspehu sputavaju neki obrasci ponašanja i komunikacije. Često smo i sami bili svedoci kako i mala promena ugla iz koga nešto posmatramo može drastično da utiče na ono što vidimo. Tako je u svim životnim situacijama. Ako nam se nešto čini lošim, umesto negodovanja zbog toga jednostavno možemo da ga proučimo iz nekog drugog ugla.

Primenjivanje tuđeg modela

Oni koji zagovaraju NLP tvrde da sve što je neko mogao da postigne, može da postigne i bilo ko drugi. Jedino što je potrebno je da to počne da radi na pravi način. Možda će neko reći da je lako to reći, ali NLP-ovci smatraju da je relativno lako i učiniti. Oni koji su prošli treninge svedoče da se za kratko vreme može iz korena promeniti stav i pogled na svet i probleme. NLP proučava zbog čega je neko ko je bio vanredno uspešan u nekoj oblasti postigao taj uspeh. Na osnovu njegovog načina komunikacije i razmišljanja koji se razlikuju od uobičajenih, zaključuje se da je to razlog za njegov uspeh. Primenom njegovog modela, svako može da ponovi i njegov uspeh. O NLP treninzima pogledajte na sledećem linku http://nlpcentar.com/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here