Kako očistiti perilicu za rubljeZbog nakupljenih masnoća, praška za pranje, kamenca i prljavštine, perilici za rublje također je ponekad potrebno čišćenje. A na to da je čišćenje potrebno, najčešće nas upućuju razni problemi vezani uz rad perilice: perilica ne centrifugira dobro, rublje nije dobro isprano ili oprano, rublje ima neki miris i sl.
Naravno da za čišćenje perilica postoje gotova, kupovna sredstva, ali dobar majstor preporučiti će vam da pokušate perilicu očistiti (i kasnije održavati) sami prokušanim domaćim metodama.

Kako da sami očistite perilicu rublja?

Za čišćenje perilice potrebna vam je soda za pranje ili natrijev karbonat (ona kojom se peru bačve za vino, a može se kupiti u običnom dućanu ili poljoprivrednoj apoteci gdje je jeftinija) i 1 litra alkoholnog octa.
Postupak je slijedeći:
Otopiti 300-400 grama sode u kipućoj vodi, ali ne u aluminijskoj posudi jer će pocrnjeti. U praznu perilicu u bubanj prvo uliti 4 litre vode, dodati otopljenu sodu i pokrenuti praznu perilicu na programu za bijelo rublje na 95 stupnjeva, ali bez pretpranja. Pustiti da program odradi do kraja. U toku rada vjerojatno će se voda u bubnju pjeniti zbog nataloženog deterđenta, ali će soda otopiti sve masnoće i nataloženu prljavštinu.
Kada program završi, očistiti filter perilice i ponovno još jednom pokrenuti praznu perilicu na 95 stupnjeva na način da pustite perilicu da se napuni vodom, zaustavite ju, kroz dozirnu posudu ulijete litru alkoholnog octa i uključite perilicu da program odradi do kraja. Ocat će razgraditi nataloženi kamenac u perilici. Kada program završi, perilica bi trebala biti čista.
Ostaje još da se ručno očisti dozirna posuda jer se u njoj i oko nje vrlo rado nakuplja plijesan. Možete nju oribati npr. starom četkicom za zube. Potrebno je očistiti i otvor u koji se stavlja dozirna posuda, i to mehanički rukom koliko se može doseći, a ostalo poprskati mješavinom varikine i vode (omjer 50 : 50), malo ostaviti i onda perilicu uključiti samo na ispiranje.
Da bi perilica bila čista i dugovječna, nakon svakog pranja, osim čišćenja dozirne posude, potrebno je obrisati staklo i gumu na vratima perilice. Gumu je dobro svaka 3 mjeseca premazati glicerinom.
Na kraju, preporuka majstora je rublje bar jednom mjesečno prati na višoj temperaturi (što naravno zavisi od vrste rublja), jer pranje samo na nižim temperaturama pogoduje taloženju masnoća i deterđenta u perilici, dok na stvaranje kamenca utječe i tvrdoća vode.
Preporuka je i korištenje domaćeg omekšivaća za koji su potrebni slijedeći sastojci:
2 dijela soda bikarbone
7 dijelova alkoholnog octa
7 dijelova vode
nekoliko kapi ulja lavande ili naranče za miris ( ako želite)
Prilikom pranja, u dozirnu posudu za omekšivać staviti 1 dcl ovog domaćeg omekšivaća.
Nakon pranja vrata perilice uvijek ostaviti malo otvorena da se osuši iznutra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here