Kako sačuvati vidNije samo mrkva ta koja našim očima čini dobro. Ljudi koji u svojim jelovnicima imaju često ribu i hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, imaju osjetno smanjen rizik obolijevanja od senilne makularne degeneracije. Kakva je to bolest? Oboljeli u vidnom polju zamjećuju mrlje različitih veličina koje mute vid, a rubovi predmeta više nisu ravni nego iskrivljeni. Nakon nekog vremena bolesnici više ne mogu pisati i čitati te ne prepoznaju osobe. Bolest je česta u starijoj populaciji i procjenjuje se da svaka peta osoba starija od 65 godina obolijeva. Naime sa starošću dolazi do ubrzanog procesa odumiranja stanica mrežnice, što se manifestira gore spomenutim anomalijama.
Nisam liječnik i nebih se upuštao dublje u objašnjavanje ove bolesti. Samo bih želio prenijeti informacije do kojih sam došao čitajući negdje kako se može dobrano smanjiti rizik da postanete jedna od pet osoba koja obolijeva od senilne makularne degeneracije.
Na američkim medicinskim fakultetima proveli su praćenje zdravstvenog stanja i prehrambenih navika oko 5000 osoba u dobi od 60 do 80 godina i zaključili: osobe koje su više od dva puta na tjedan na svom jelovniku imale ribu, bile su manje izložene i manje su obolijevale od senilne makularne degeneracije. Nadalje, zaključili su da omega-3 masne kiseline mogu utjecati na procese razvoja bolesti.
Dakle, mijenjanje prehrambenih navika uključenjem veće količine ribe u naše jelovnike, pored svima znanog utjecaja omega-3 masnih kiselina na krvožilni sustav, ozbiljno smanjuje rizik od obolijevanja od senilne makularne degeneracije. Preporuka zasigurno ne može štetiti, naravno ukoliko ne pretjeramo. Ne zaboravimo ribe, školjke, … pored omega-3 masnih kiselina sadrže i živu i teške metale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here