Kako odabrati kvalitetnu kuhinjuSvatko od nas kada kupuje nešto novo, neovisno o tome radi li se o odjeći, obući, automobilu ili u ovom slučaju o namještaju tj. novoj kuhinji, želi dobiti najviše moguće za svoj novac. To je normalno, uvijek težimo optimalnom omjeru cijene i kvalitete. U ovom članku ćemo obratiti pažnju na razliku između kvalitetnijih i onih manje kvalitetnih kuhinja, no to se može primijeniti i na bilo koji drugi komad namještaja.
Prva stvar s kojom se je važno dobro upoznati, a da bismo mogli pravilno procijeniti kvalitetu, su materijali od kojih se izrađuju kuhinje. Web site mojakuhinja.com.hr donosi odličan pregled materijala od kojih se kuhinje izrađuju pa ćemo vam ih predstaviti i u ovom članku.

Materijali od kojih se izrađuju kuhinje

Iveral – je u stvari ploča iverice na koju je nalijepljen tanak sloj melamina na prednju i stražnju stranu, u nekoj boji ili dekoru. Na rubovima nema ništa tj. vidi se gola iverica pa ih je zato potrebno kantirati. Iveral je najjeftiniji materijal od kojeg se izrađuje namještaj. Tijelo kuhinje se gotovo uvijek izrađuje od bijelog iverala (bijeli je najjeftiniji) dok se fronte izrađuju od nekog u boji ili dekoru.
MDF (mediapan) – mediapan je skuplji materijal i kada se izrađuju kuhinje, od njega se rade fronte, vrlo rijetko i tijelo. MDF je relativno sličan iverici, no napravljen je specijalnim postupcima i znatno je gušći i teži. Površina mu je glatka pa ga se može lakirati u jako puno nijansi, može ga se oblikovati po želji, urezivati razni ukrasi itd. Ne treba ga kantirati. Kada gledate frontu od MDF lakiranu u visoki sjaj, ona lagano reflektira odraz kao ogledalo.
Akril – akril se može nanijeti i na ivericu i na MDF. Akril znatno bolje reflektira sjaj čak i od MDF-a i estetski izgleda jako lijepo, no dolazi u puno manje boja i dekora nego MDF. Također ga je potrebno kantirati, ali to se izvodi na takav način da je to gotovo neprimjetno, svakako manje primjetno nego kod iverala.
Ovo su osnovne podjele materijala od kojih se najčešće izrađuju kuhinje. Tu bi mogli još nabrojati i furniranu ivericu i puno drvo, ali kako se to ne koristi često, nećemo puno pažnje obraćati na to.
Iveral je najjeftiniji materijal, ali i tu postoje znatne razlike u kvaliteti. Naime, kao što smo već napomenuli, iveral se izrađuje od iverice. Iverica i iveral mogu biti kvalitetno napravljeni pa tako imamo lidere u tom području poput tvrtke Egger ili Kaindl, ili neke no name proizvođače iz raznih istočnih zemalja koji rade jeftiniji, no i znatno nekvalitetniji proizvod.

Kako prepoznati kuhinju od iverala

Prva stvar kada razgledavate neke kuhinje – pogledajte od kakvog su materijala napravljene. Kao što smo ranije napisali, iveral je potrebno kantirati. Kantiranje je postupak gdje se na rubove ploča lijepi traka od melamina ili ABS-a. Nekvalitetan namještaj je kantiran melaminom, dok su one kvalitetnije kuhinje od iverala kantirane ABS-om. ABS je vrsta žilave i tvrde plastike. Kada se kantira ABS-om, debljina trake mora biti najmanje 1mm, a poželjno je da bude 2mm.
Kako prepoznati iveral kantiran melaminom? Pogledajte malo razne komade namještaja – onaj koji na rubovima ima skroz tanku traku, kojoj praktički ni ne možete utvrditi debljinu – najvjerojatnije melamin.
Jeftine kuhinje koriste jeftin iveral no name proizvođača i vrlo često su kantirane melaminskom trakom. Takve kuhinje će brzo ispucati po rubovima, vlaga prodire u ivericu loše kvalitete te ona nabubri i trune. Koriste i okove loše kvalitete pa se vrata objese, teško ih je podesiti u ravninu, nakon nekog vremena počnu cviliti kada se otvaraju i zatvaraju i ostale mane loših okova.
Sve ima svoju namjenu pa tako i jeftine kuhinje. Kada vam treba kuhinja koja se neće često koristiti ili vam treba kuhinja za neku sporednu prostoriju, jeftine kuhinje mogu biti dobar izbor. No problem nastaje kada iz neznanja takvu kuhinju platite znatno više nego što bi trebali. Da se to ne dogodi, dobra je stvar malo se educirati putem članaka kakav je ovaj, putem tematskih foruma i ostalih korisnih siteova na internetu.
Želim vam puno uspjeha u izboru nove kuhinje!

1 KOMENTAR

  1. To misliš na decoupage tehniku. Po mom može i na iveralu i na mdf-u. No mislim da bi te iverali došli previše, njih moraš i kantirati a sve to košta. MDF-a imaš i tankih, ja bih se za njih odlučila.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here