Kako odluka može utjecati na zdravljeVjerujem da ste u životu puno puta bili u dilemi u određenim situacijama, no nikada sigurno niste pomislili koliko je vaša odluka utjecala na vaše zdravlje.
Čitajući danas jednu knjigu o zdravlju, imala sam potrebu podijeliti sa vama to iskustvo vječitih dilema i odluka, a u nastavku ćete sigurno uvidjeti što sam time htjela reći.
1. dvojba: Šalica kave ili 20-tak minuta sna? Pametna odluka: San!

Umorni ste, a rokovi vas stišću? Dvoumite se između šalice kave ili 20-tak minuta sna. Nemojte niti trenutka premišljavati, već odaberite san. Naime, stručnjaci tvrde da čak i vrlo kratak san održava budnost puno bolje od šalice kave. No ukoliko ste kofeinski „ovisnik“, preporuča se da radije popijete šalicu crnog ili zelenog čaja, jer će vas oni napuniti energijom i uspješno vas razbuditi.
2. dvojba: Hodanje ili trčanje? Pametna odluka: Hodanje!
Iako vam se čini da je hodanje dosadna i ne baš učinkovita aktivnost, iznenaditi ćete se jer stručnjaci kažu da redovito hodanje jednako učinkovito održava vitkost i kondiciju kao i trčanje. Osobito su dobri intervalni treninzi u vidu kombinacije hodanja i trčanja.
3. dvojba: Zadržati ljutnju ili je iznijeti na vidjelo? Pametna odluka: Iznijeti na vidjelo!
U današnje vrijeme, kada je stres postala svakodnevica, lakše se razljutimo ili nas netko može lakše izbaciti iz takta. Nikako ne zadržavajte ljutnju, jer bijes koji nosite u sebi negativno utječe na vaše zdravlje. Umjesto da zadržite ljutnju, kontrolirano i otvoreno je izrazite. Vidjet ćete da vam je odmah bolje.
4. dvojba: Posao ili seks? Pametna odluka: Seks!
Kada sam vidjela ovu dvojbu, nisam odmah shvatila u kojem pogledu se posao i seks može staviti u istu relaciju. No kada sam vidjela što se pod tim podrazumijeva, postalo mi je i jasnije. Naime, stručnjaci kažu da seks jedanput u tjednu umjesto jedanput na mjesec, izaziva sreću koju bi čovjeku donijela povišica.
5. dvojba: Prijatelj ili dobra knjiga? Pametna odluka: Prijatelj!
Vjerojatno nemate vremena svaku večer provoditi sa prijateljima, no dokazano je da ležerno provedeno vrijeme s njima povoljno utječe na zdravlje. Ugodno druženje umanjuje negativan učinak stresa na čovjekovu psihu i tijelo. Najbolje je ipak da kombinirate druženje s dobrom knjigom i s prijateljima kada vam vaše slobodno vrijeme to dozvoli. Vidjet ćete, imati ćete višestruke koristi.
6. dvojba: Antidepresivi ili vježbanje? Pametna odluka: Vježbanje!
Prvo ćete sad pomisliti, kako i kada vježbanje. Nakon napornog dana, gdje uzeti snage da se još iscrpljujete sa vježbanjem. Možda vam motivaciju dade podatak koji iznose stručnjaci, a to je da deset tjedana redovite tjelovježbe, barem 30 minuta dnevno, umanjuje depresiju za 20% učinkovitije od antidepresiva.
7. dvojba: Čvrsta ili nježna masaža? Pametna odluka: Čvrsta!
I sama sam nedavno bila u takvoj dvojbi. Pomislim, sve me boli i legla bi mi jedna lagana masažica, koja bi mi sve stavila na svoje mjesto. No, maserka mi je dala do znanja da je cilj masaže stimuliranje tijela tj. opuštanje mišića na površini ali i duboko ispod kože. Djelotvorna je upravo ona masaža koja je žustra, čvrsta i temeljita, no nikako vas ne smije previše boljeti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here