GovorVjerujem da se svatko barem jednom u životu susreo s potrebom sastavljanja i održavanja govora. Ako ništa drugo, možda ste održali govor na vjenčanju ili na obilježavanju nečije godišnjice ili rođendana.
Neki su pri tome bili više, a neki manje uspješni.

Za svaki se govor potrebno dobro pripremiti što će uvelike umanjiti moguću tremu, zastajkivanja i nedorečenosti. Odgovarajuća priprema utječe na sigurnost i samopouzdanje govornika što će zasigurno rezultirati uspješnim govorom.
Svatko tko mora ili želi održati govor treba odrediti ciljeve govora i odgovoriti na sljedeća pitanja:

 1. 1. Zašto držim ovaj govor? Zašto baš ja držim govor?
 1. 2. Koji je povod za moj govor? (Govor na određenom skupu stručnjaka neke struke, govori na vjenčanju, obljetnicama, rođendanima, govor prilikom otvaranja neke manifestacije ili objekta, govor na sprovodu, govor u školi ili na fakultetu…)
 1. 3. Moram li se dodatno pripremiti i istraživati za govor ili već imam dovoljno znanja?
 1. 4. Koliko vremena imam za pripremu govora, za istraživanje građe?
 1. 5. Što svojim govorom želim postići? Želim li objasniti neki pojam ili pojavu, želim li samo informirati publiku ili je osvijestiti o nekom problemu, ili je možda potaknuti na razmišljanje?
 1. 6. Kako ću postići ciljeve govora? Što u govoru želim istaknuti? Kako ću najbolje istaknuti najvažnije činjenice? Jesu li potrebna vizualna ili auditivna sredstva? Potrebno je razmisliti o vizualnoj prezentaciji dijela građe (primjera) a se bojom mogu istaknuti važni pojmovi. Za isticanje je dovoljna i odgovarajuća intonacija i artikulacija.
 1. 7. Stojim li iza onoga što ću reći? Jesam li i sam uvjeren/a u ono što govorim? Ako govornik ni sam nije siguran u ono što govori, teško je to očekivati od publike.
 1. 8. Koja su očekivanja publike? Tko će biti publika? Potrebno je voditi računa o dobi publike, o spolu, obrazovanju, njihovim mogućim znanjima o temi govora.
 1. 9. Koja su tehnička pomagala potrebna za izvođenje govora? Znam li se njima služiti?
 1. 10. Koliko vremena imam za svoj govor? Potrebno je voditi računa o tome da publika nakon 20 minuta doživljava zasićenje i pad koncentracije.
 1. 11. Potrebno je pogoditi pravi ton s obzirom na posebnost publike, obrazovanje, dob i spol. Govor treba biti jasan, razgovjetan, jednostavne strukture i pravilne intonacije.
 1. 12. U svakom je govoru važan efektan početak koji će publiku zainteresirati za daljnje slušanje. Obvezni početak (pozdrav i zahvala) treba biti što kraći. Početak može biti vlastiti doživljaj, retoričko pitanje, pitanje koje pobuđuje zanimanje (ako očekujemo odgovor od publike bolje je postaviti „da- ne“ pitanje), na početku možete upotrijebiti zanimljiv citat ili možete publici uputiti kompliment, možete započeti nekom aktualnom viješću vezanom za vašu temu ili se možete vratiti u prošlost proučavanja vaše teme. Nikako se ne smije govoriti u mogućim preprekama govora (Oprostite što vam dosađujem, znam da tema nije zanimljiva…).

Kvalitetna priprema u skladu s navedenim pitanjima osigurat će uspješnost vašega govora. Ukoliko se sjetite anegdote s nekog vašeg ili tuđeg govora, slobodno je podijelite s nama, jer na grješkama se uči! Također, dodatni savjeti su uvijek dobro došli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here