Kako ostvariti uštedu prilikom printanja u malim uredimaNeizostavan uređaj u svakom uredu jest printer bez kojega je praktički nezamisliv bilo kakav oblik uredskog poslovanja. Budući da su svakodnevno korištenje printera i printanje različitih materijala osnovica poslovanja, to je stavka koju ćete prvu korigirati ukoliko želite smanjiti troškove. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta za uštedu, koje možete primjeniti već danas!

Uštedite tintu tijekom printanja
Ukoliko postavite printer u tzv. draft mode možete uštedjeti do 25% tinte tijekom printanja. Iako će kvaliteta printanja tada biti niža, ovaj nedostatak je zanemariv s obzirom da dosta isprintanog materijala koristite samo vi i najčešće samo toga dana. Za konačne verzije dokumenata koje idu klijentima ili nadređenom, uvijek postavite normalan način printanja. Također, razmislite o crno-bijelom načinu printanja ukoliko su vaši dokumenti temeljeni na tekstu i nije vam potrebno printanje u boji.
Reciklirajte i štedite papir
Printer koristite samo ako je to nužno. Ako se morate koristiti printerom, kad god je moguće radite obostrane kopije dokumenata, osim što će debljina spisa biti duplo manja, štedjet ćete papir, a samim time i novac. Papire s logom firme koristite samo za printanje dokumenata koji se pokazuju klijentima, a sve ostalo (nacrte, manje bitne dokumente,..) printajte na običnom papiru. I naravno, koristite se recikliranim papirom jer, osim uštede, odat ćete dojam ozbiljne firme koja pazi na okoliš. Potaknite zaposlenike da što više koriste elektroničku poštu za komunikaciju, kako biste smanjili upotrebu papira. Time ćete direktno smanjiti količinu otpada.
Koristite pisače s odvojenim utorima za pojedninu boju tinte
Nema ništa skuplje od zamjene čitavog spremnika s tintom kada se potroši samo jedna boja, najčešće crna. Ako je vaš pisač stariji model koji kombinira sve vrste tinte u jedan spremnik, možda je vrijeme da ga zamijenite modernijim. Noviji pisači koji se danas nalaze u prodaji su modeli koji imaju odvojene uloške crne boje, kao i odvojene ulošku crvene, plave i žute boje. Ako vaš uredski pisač ima tu značajku, samo trebate zamijeniti pojedinačne spremnike kada potrošite jednu vrstu tinte.
Koristite zamjenske tinte umjesto originalnih
Zamjenski spremnici izrađeni su od još uvijek radnih dijelova starih uložaka, koji se zatim ponovno sastavljaju, pune tintom i prodaju po povoljnijoj cijeni. Takve značajke vam osiguravaju maksimalnu kompatibilnost s modelom vašeg pisača uz kvalitetne ispise za poslovne potrebe. Primjerice, po riječima eksperata iz ovog polja, zamjenski Samsung toneri i tinte su kvalitetom tek u neznatnom zaostatku za originalnima. Ako ispisujete velikih količine fotografija ili dokumenata, ovo je najbolje rješenje za vaše poslovanje, a uštede su ogromne. Također, većina proizvođača daje popust na količinu, pa mislite i o tome kada idete u nabavku zamjenskih tinti.
Promijenite font dokumenata koje želite ispisati
Za kraj, jedna promjena koja će vam se činiti najbanalnijom. Naime, različiti fontovi zahtijevaju različite količine tinte pa tako, na primjer, Century Gothic troši znatno manje resursa od Ariala. Na popisu fontova koji troše najmanje tinte nalaze se Century Gothic i Times New Roman, a slijede Calibri, Verdana, Arial, Sans Serif, Trebuchet, Tahoma i Franklin Gothic Medium. Pritom Arial troši oko 30% više od Centuryja.
Iako ovi savjeti izgledaju prilično jednostavni, mogu vam uštedjeti mnogo novca ako se provode ispravno. Na taj ćete način ostaviti više sredstava za ulaganje na važnije aspekte vašeg poslovanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here