Sklad i red u ormaruUredan i mirisan ormar ponos je svake žene. Međutim, kako u ovom ubrzanom tempu života, u kojem su žene “razapete” između poslovnih i kućnih obaveza, a kućni budžeti u pravilu sve tanji, naći dovoljno vremena i na najbrži i najjeftiniji način dovesti ormar u red. Kako se riješiti nepotrebnih stvari, a opet sačuvati one koje bi još mogle, možda uz male preinake, dobro doći, ili one koje su nam posebno drage.
Evo nekoliko praktičnih savjeta za mirisan i uredan ormar:
Uzmite si dovoljno vremena i odaberite jedan ormar (ili dio ormara). Izvadite sve stvari iz ormara i očistite ormar – obrišite ga (izvana i iznutra) vlažnom, a zatim i suhom krpom. Ako se u ormaru osjeća ustaljeni miris, unutrašnjost ormara prebrišite vlažnom krpom koju ste namočili u mješavinu hladne vode i bijelog octa, obično u omjeru 1:1. Ostavite ormar par sati otvoren da se prozrači i da bude potpuno suh..
U međuvremenu možete se pozabaviti stvarima iz ormara. Odjeću pomno pregledajte, odvojite sve što je za pranje, a ostalo posložite u tri hrpice: stvari za baciti, stvari koje možete nekom darovati i stvari koje idu natrag u ormar. Stvari predviđene za bacanje bacite, a one za “dobrotvorne svrhe” adekvatno spakirajte i prvom prilikom darujte. Odjeću predviđenu za pranje sortirajte, stavite u red za pranje te kad se osuši i izglača ići će u ormar. Ostatak odjeće također se prije spremanja u ormar može provjetriti.
U osvježen ormar možete staviti mirisnu vrećicu. Prilikom spremanja odjeće u ormar treba voditi računa o slijedećem:

  • u ormar se uvijek sprema samo čista i izglačana odjeća
  • jednom nošena odjeća ne sprema se u ormar sa čistom odjećom
  • vlažna odjeća (npr. ako pokisnete) ne sprema se u ormar – ostavi se nekoliko dana da se osuši i provjetri
  • obuća – cipele, čizme (posebno tenisice) ne bi se trebale spremati u isti ormar s odjećom. Ako već nemamo izbor, cipele moraju biti čiste i posušene, ako imaju neugodan miris možemo u njih staviti vrećice sa sodabikarbonom, pijeskom za mačke ili vatu namočenu u eterično ulje. Tenisice se mogu staviti u vrećice, a cipele u kutije.
  • ormar treba redovito prozračivati

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here