Zdrava hranaPravilna prehrana, uz vježbanje i opuštanje, jedan je od načina kojim se može utjecati na smanjenje stresa. Kako? Konzumiranjem hrane koja utječe na povećanje razine energije u organizmu i smanjenje umora.
Da biste smanjili umor, koji je vjerni pratilac stresa, i povećali razinu energije, jedite učestale i manje obroke. Pronađite dovoljno vremena za obrok ( posao neće pobjeći) i jedite polako i s užitkom.
U obroke uključite hranu koja sadrži sporo razgradljive ugljikohidrate (npr. raženi kruh, mahunarke, zob, tjesteninu, slatki krumpir, basmati rižu) kako biste povećali energiju i smirili um, zatim hranu koja sadrži B-vitamine kako bi se oslobodila energija i održao zdrav živčani sustav (npr. zeleno povrće, svježe voće, krumpir, jaja, mliječne proizvode, cjelovite žitarice, jetra, krto meso,pšenične klice,morska hrana,orašasti plodovi), obavezno hranu bogatu vitaminom C da biste organizmu omogućili da se odupre upalama i omogućili lakše zacjeljivanje rana (svježe voće, posebno agrumi i crni ribizl, voćne sokove) te obroke koji sadrže cink koji povećava otpornost na upale i također povoljno utječe na zacjeljivanje rana (ima ga u jetri, crvenom mesu, žumanjcima, mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama i plodovima mora – posebno kamenicama i drugim školjkašima).
To su sve namirnice koje organizmu povećavaju energiju, a istovremeno imaju smirujući učinak na mozak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here