KrizaKako preživjeti krizu? Smiješno pitanje. Od kada je svijeta i vjeka mi smo u krizi. Navodno to nismo znali. E, sada je situacija kud i kamo drugačija. Konačno, svijet nam je rekao: vi ste u krizi jer smo i mi u krizi! I nakon puno natezanja naši odabranici (oni koje smo birali) rekoše nam, da vi ste u krizi. Ne mi, nego vi. A tko nas je u krizu doveo? Na to pitanje “teško” je odgovoriti. Razuzdanost, bahaćenje, nerad, neznanje, nesposobnost,… i život iznad mogućnosti.
A jesmo li uopće trebali zapasti u krizu? Nikako! Zemlja smo uvoznog gospodarstva. Ono što proizvedemo nije dostatno ni za vlastite potrebe (ima naravno i drugih primjera-izvoznici). Da nije odabranih, sigurno bismo u najtežoj 2009. i tekućoj godini ostvarili rast BDP-a. Kako? Cijene sirovina i roba na svjetskom tržištu su drastično pale. Pa zar to nije bila prilika? Da bila je, ali država-odabrani uze sva likvidna sredstva za one koje su odabrani odabrali. Gospodarstvu ništa! Idite van, pa se zadužite vani, pa ćete vi biti krivi za enormni vanjski dug. Mi to činimo doma!
Banke? I to sve redom “domaće”, najednom više nisu servis gospodarstvu i građanstvu. Što će im gubitnici od kojih je teško išta naplatiti? Dajmo kredite državi, a ona će znati kako uzeti gubitnicima (krizni porez, PDV,…) i dati “našim” bankama.
Afere? Dosta nam je afera. Odabrani skreću pozornost na druge. Odabrani i svi prije vas odabrani, akteri ste svih problema i sudionici afera. Otkrivanjem želite fascinirati javnost. Nitko nema ama baš ništa protiv da se afere razotkrivaju i suzbije korupcija, ali vjerujem da svi imamo protiv da vam je to jedini posao.
Odabrani prihvatite odgovornost i prihvatite se ozbiljnog posla. Provedite reforme. Rasteretite vrijednog hrvatskog čovjeka. Dajte nam da živimo od rada. Stvorite sustav koji će i nama koji radimo i želimo raditi ostaviti nešto za život. Ako ne znate kako, pitajte pučkoškolce, srednjoškolce, studente, radnike, umirovljenike,… koji znaju ako vi ne znate.
Red nije bitan! Važna je volja:
– obuzdajte razuzdanost
– prestanite sa uhljebljenjima
– ne dijelite šakom i kapom
– smanjite birokraciju, a zadržite one koji znaju
– porezno nas rasteretite (smanjenje PDV-a, ukidanje bedastoća:krizni porez,..)
– ne zavlačite nam više ruke u đepove
– reorganizirajte školstvo, zdravstvo,..
– smanjite broj tajnika u ministarstvu graditeljstva
Odabrani! Nećemo čekati do vječnosti. Morati ćemo vas mijenjati novo odabranima! Pa ćemo mijenjati druge novo odabrane, pa sve dotle dok nećemo živjeti život dostojan vrijednog nam malog čovjeka. Imamo sve (ono što je ostalo). To više nedamo nikome. Mladi, ostanite nam doma u lijepoj nam Hrvatskoj, najljepšoj zemlji na svijetu. Mijenjajte nesposobne i pokvarene i radite. Ne bježite pognute glave. Radite, to nam je jedini izlaz iz krize. Sretno nam svima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here