roštilj.jpg

Potrebni sastojci:

ZA PAC, MARINADU ILI RASOL:

  • 2 kg mesa (purećeg, svinjskog, telećeg ili drugog mesa)
  • 2 glavice luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice soli
  • 1 žlica mljevenog bibera
  • ulje – po potrebi

Uputstvo za pripremu:

Meso operite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijedi. Luk i češnjak očistite i operite hladnom vodom, te ga narežite na malo veće komadiće.
Uzmite meso te ga lagano posolite i pobiberite sa jedne i druge strane pa slažite u plastičnu posudu. Kada položite jedan red stavite malo luka i češnjaka po mesu (ne mora biti na svakom komadu mesa, već samo malo posipajte gore po mesu), pa opet red pobiberenog i posoljenog mesa pa opet luk i češnjak i tako do kraja.
Kada stavite i posljednji komad mesa polijte ulja dovoljno da skoro, pa pokrije cijelo meso. Sve zajedno lagano izmiješajte tako da svaki komad mesa dobije ulja, pa prekrijte poklopcem ili friš-folijom i stavite u frižider.
Najbolje je da meso odstoji preko noći u tom pacu (marinadi), no ukoliko nemate vremena, dodajte još žlicu vegete i stavite u frižider barem na 1 sat.
Napravite žar u roštilju, te meso pecite oko 15-tak minuta sa jedne pa 15-tak minuta sa druge strane, te servirajte uz luk, papriku, paradajz i ajvar ili neku drugu sezonsku salatu po želji.
Napomena:
Ukoliko na roštilju pečete kobasice onda ih obavezno zarežite sa jedne i druge strane, a bocice, karabatke i batke od piletine i puretine preporuča se zarezati, kako bi se meso ravnomjerno ispeklo.
Dobar tek!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here