Kako privići korisnike na svoju web stranicu?Ovo je svakako često pitanje s ne baš jednostavnim odgovorom. Ukoliko ste upravo pokrenuli svoju prvu web stranicu razumljivo je da se još ne snalazite u ovim vodama. Stoga ću pokušati u kratkim crtama dati nekoliko smjernica kako povećati posjećenost vaše stranice.

Funkcionalnost, dizajn i optimizacija
Estetika vašeg sajta je svakako nešto što će prvo upasti u oči budućim korisnicima. Svakako je dobro pratiti moderne trendove i pokušati implementirati novitete ukoliko smatrate da su prikladni temi stranice koju održavate, a ujedno i korisni posjetiteljima. Funkcionalnost i preglednost vašeg sajta je nešto što će ili privući ili odbiti korisnike. Svakako imajte na umu da živimo u dobu gdje je pristup informacijama iznimno brz, stoga korisnici upravo to od vas i očekuju. Stoga vodite računa da meniji budu brzo pristupačni, jasno vidljivi, prirodno pozicionirani na stranici i deskriptivni. Nikako ne zaboravite implementirati search funkciju jer je to najbrži način za korisnike za pristup željenoj informaciji. Nije realno da će netko htjeti prekopavati vašu kompletnu arhivu u potrazi na nečim što možda više i nije tamo.
S dizajnerskog aspekta, svakako je potrebno prilagoditi izgled stranice njenoj generalnoj temi. Ukoliko primjerice vodite stranicu o fitnessu i zdravom životu, želite da stranicom prevladavaju lagodni svjetli tonovi te tako vizualno invocirati osjećaj pozitivnosti i smirenosti koji se poklapa s temom stranice. Ovdje je također bitno obratiti pozornost da se prate moderni trendovi iz domene web dizajna. Korisnici vam nikako neće oprostiti ako stranica izgleda kao neprofesionalan, gradientima prezasićen amaterski projekt iz 2006. Moderni dizajn se temelji na preglednosti i jednostavnosti.
Na kraju dolazimo do optimizacije stranice za pretraživače, u daljem tekstu SEO (Search Engine Optimization). Ovo je kompliciran i dugotrajan proces za koji je preporučljivo zatražiti profesionalnu analizu i pomoć. Ukratko, cilj ovog kompletnog procesa je bolje pozicioniranje vaše stranice prilikom Google pretrage po određenim frazama i pojmovima. Višlja pozicija logično dovodi do bolje posjećenosti vaše stranice, stoga nije teško razumjeti zašto je SEO itekako bitna stavka u ovom kompletnom procesu.
Sadržaj i interaktivnost
Redovito osvježavanje sadržaja je esencijalno za porast korisnika vaše stranice. Ukoliko je objavljivanje novih sadržaja sporadično korisnici neće imati motivaciju za posjetu vašoj stranici. Čak ukoliko koristite stranicu kao online vizitku i portfolio, idealno rješenje je otvaranje blog sekcije i na taj način ohrabriti redovite posjete. Kroz blog se možete osvrtati na svoja poslovna iskustva, komentirati novitete iz vaše branše, pobliže opisati nove proizvode i usluge iz vaše ponude, te na taj način održavati bliži kontakt s vašim korisnicima.
Bolji kontakt s korisnicima je također ostvariv i putem društvenih medija. Ukoliko još nemate otvorene svoje profile na Facebooku i Twitteru, dvije najpopularnije mreže danas, svakako to napravite te se povežite s ljudima iz branše i potencijalnim korisnicima. Međutim, ovdje je također bitno da održite kvalitetnu komunikaciju s followerima, odgovorite na njihove upite, ohrabrujete interakciju, redovito postavljate i djelite sadržaje. Ukoliko postavljanje novih sadržaja na vašim profilima bude neredovito a komunikacija loša ili nikakva, ne možete očekivati da će followeri ostati s vama.

2 KOMENTARI

  1. Sve što je navedeno u tekstu je tačno, poterbno je samo dodati promocija. Bey promocije kako na društvenim mrežama, tako i an forumima,specijalizovanim sajtovima, portalima i drugo, rezultati biće nedovoljni

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here