Kako raste kavaZnamo da je kava naš omiljeni napitak, i većini ljudi početak dana je nezamisliv bez dobre kavice.
A znate li da kava raste na stablima? Stablo može narasti do visine od 6 metara, ali se zbog lakšeg branja i potenciranja uroda najčešće obrezuje na visinu do 2 metra.
Prvi znak da će biti dobar urod je kada je stablo kave puno sitnih, bijelih, cvjetnih pupoljkaka koji opojnim mirisom podsjećaju na jasmin ili naranče. Iz cvjetova izrastu ovalne bobe veličine trešnje. U svakoj bobi se nalaze dva zrna kave spojena zajedno plosnatim stranama. Ako je stablo rodno, daje oko 450 g kave u sezoni.
A da bi se dobilo 450 g pržene kave, potrebno je 4000 zrna kave!

6 KOMENTARI

 1. Sve u svemu članak daje tek šture informacije o tropskoj drvolikoj biljci kave (Coffea) iz porodice bročeva.
  Stablo inače u divljini samoniklo naraste između 5 i 10 m, a u plantažnom uzgoju između nasada banana koje mu rade sjenu, uzgaja se na visini do 2 m. Večina od 73 poznatih sorti kave raste u vlažnom tropskom ekvatorskom pojasu između 25 stupnjeva sjeverne geografske širine i 30 stupnjeva južne geografske širine. Komercijalno se koristi samo nekoliko sorti, a najviše Robusta i Arabica. Biljci kave pogoduju obilne kiše i temperature između 12 i 27 stupnjeva Celzijusa. Na temperaturama ispod ništice, biljka ugiba. Sve vrste kavinog drveta (kavovca) ulaze u fazu rodnosti nakon 4-5 godina. Najbolja rodnost biljke je između 10 i 15 godina starosti, iako je sposobna rađati do 40 -te godine. Životni vijek biljke završava nakon 50 godina. S jednog plantažnog grma godišnje se može ubrati 2,7 kg ploda, što je dovoljno za dobivanje 0,9-1,1 kg sirove kave. Kod ručne bebe jedna osoba može dnevno ubrati 25-45 kg ploda, što je dovoljno za 4,5 -9 kg čistoga zrna. Tijekom godine na stablu kave u isto vrijeme uspijevaju cvijetovi i plodovi različitih faza zrelosti. Kofein u listovima i plodovima biljke služi za njenu zaštitu kao prirodni insekticid. Unatoč tome plantaže kave su od svih poljoprivrednih kultura najviše izložene kemijskom tretmanu.
  Po vrijednosti trgovanja na svjetskoj razini kava je od svih trgovačkih roba na drugom mjestu odmah iza nafte, a od svih poljoprivrednih kultura na prvom je mjestu daleko ispred pšenice, riže i kukuruza.
  Dragan Šimunac autor Knjige o kavi i Kava i vaše zdravlje.
  http://www.kava.hr

  • Poštovani Gospodine Šimunac,
   Pročitavši Vaš komentar donio sam odluku o smanjenju broja ispijanja dnevnih šalica kave….Zašto? Naveli ste da kava iznimno tretirana kemikalijama i ja Vam vjerujem. No imam i jednu dodatnu nepoznanicu: što je sa instant kavom? Dali je to uopće kava i kakove kvalitete? Hvala na odgovoru…i lijep pozdrav od ovisnika o kavi.

   • Za milijune užurbanih ljudi, koji pate od kroničnog nedostatka vremena, izumljena je moderna kava koja se lako i brzo priprema. Riječ je o instant kavi, čiji se sadržaj jednostavno istrese u šalicu, prelije vrućom vodom i kao čarolijom se dobije napitak, kojeg još nazivaju “prava lažna kava”.
    Bez obzira kojim se procesom instant kava proizvodi, za nju su potrebna kvalitetna zrna punog okusa, kao što je afrička robusta ili brazilska arabica, kako bi krajnji proizvod zadržao što više okusa. Treba znati kako se u procesu dobivanja instant kave u zrnu događaju brojne kemijske promjene. Količina kofeina znatno raste i može biti i dvostruko veća nego u istoj količini obične kave, a povećava se i količina minerala do 10 %. Koliko će kofeina sadržavati gotovi napitak instant kave, ovisi o količini koncentrata rastvorenog u vodi. Gotove doze instant napitaka obično sadrže manje kofeina od tradicionalne kave. O učincima instant kave na zdravlje, relativno se malo zna. Poznato je kako se u kemijskom procesu sušenja i proizvodnje instant kave gube potencijalno najvrjedniji korisni sastojci kao što su antioksidansi.
    Također, instant kava sadrži puno štetnih kemikalija koje mogu dugoročno utjecati na pogoršanje zdravlja. Jedna od njih je aditiv koji se dodaje protiv sljepljivanja čestica pod utjecajem vlage. Za bolje otapanje u vodi, također se dodaje lecitin. Instant tehnologija koristi i razna veziva za povezivanje različitih praškastih komponenti u cjelinu.
    D. Šimunac

 2. Poštovani Gospodine Šimunac!
  Najiskrenije Vam zahvaljujem na Vašem objašnjenju u ime svih ljubitelja instant kave i moje osobno …Ozbiljno ću razmisliti o promjeni navike instant kave!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here